https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаРосен Плевнелиев: Има два варианта пред България - гръцки и хърватски

Росен Плевнелиев: Има два варианта пред България – гръцки и хърватски

„Трябва да има правителство. Стига вече с игрички. България има нужда политиците да носят отговорност – това е посланието на избирателите“, каза в предаването „Лице в лице“ Росен Плевнелиев, президент на България в периода 2012-2017 г.

Според него предходното правителство не е имало план и ясни приоритети.

„Това отврати милиони избиратели. Крайните, феновете – те отидоха и гласуваха. Умерените в България нямаха мотивация. Това ще се промени, когато излезе правителство, което ще носи отговорност“, добави той.

Плевнелиев коментира и изненадващия резултат на партия „Величие“ на парламентарните избори.

„Когато политическите елити се провалят в това да има дългосрочен план, базиран на ценности и ясни стратегически приоритети, в тъмнината на хаоса се раждат такива неща. Това са хора, които не припознават демокрацията, а теориите на конспирацията“.

„Нещо, което предложих още преди две години в рамките на „контактната група“ – запазете различията си, но работете заедно по стратегически приоритети. Това не се случи. Омраза, еманацията на всичко, което беше популизъм, гарниран с незаконен арест на опозиционен лидер, доказан от съда. Видяхме и това. Ако сме научим урока, можем ли да постигнем баланс, който да помогне на България да влезе в еврозоната, Шенген“, допълни той.

Според него има два варианта пред България – гръцки и хърватски:

„При гръцкия има хаос, противоречия и политически елити, които не могат да заемат правилните решения и да направят устойчиви решения. Проевропейските елити се провалиха и бяха слаби. Дойдоха фашисти, комунисти, социалисти. При Ципрас нямаше инвестиции, половината млади гърци напуснаха. След това дойде Мицотакис. През 2026 година ще стане същото в България. Искате ли това да се случи? В Хърватия политическият елит умее да дава решения, за да се върви напред. Имат си и „Величие“, имат си президент като нашия – ляв, популист и русофил, но Хърватия влезе в еврозоната и е два пъти по-богата от България. Там се строи фабрика на „Бентли“.

„Първият вариант е за програмно правителство с пълен мандат и преговори. Да има политици, но да има и програма. Силното правителство е с политици. Едно програмно правителство, което ще бъде подкрепено от минимум три партии, е редно да има политици. Томислав Дончев е перфектен в усвояването на фондове – 99%, а сега сме на нула. Губим 40 млрд. евро, с които България може да се позлати“, каза още Плевнелиев.

„В това правителство Бойко Борисов не може да е министър-председател. Ще се търси подкрепата от други партии, които да подкрепят програмата. Да няма задкулисие“, уточни той.

„Вторият вариант е правителство на малцинството. За да няма задкулисие, Бойко Борисов може да каже, че поема отговорност и ще бъде министър-председател“, каза още Росен Плевнелиев.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X