https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоЗабраниха движението на тежкотоварни камиони през прохода „Петрохан“

Забраниха движението на тежкотоварни камиони през прохода „Петрохан“

Забранено е движението на тирове над 12 тона през прохода „Петрохан“, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Няма издадена заповед за промяна на временната организация на движението в участъка Мездра – Лютидол – п. в. „Новачене“ на път I-1, която ще се наложи заради предстоящата модернизация на трасето. Движението за всички видове моторни превозни средства по отсечката предстои да бъде ограничено, но едва след като завърши ремонтът на обходните трасета, става известно още от съобщението.

Контролът по спазването на ограничението се осъществява от „Пътна полиция“.

От АПИ припомнят своята заповед заради постъпили запитвания. С оглед осигуряване на безопасността на живота и здравето на хората, АПИ извършва задълбочени анализи на пътната обстановка и е в комуникация с отговорните институции преди да бъде въведена временната организация на движението, допълват от агенцията.

Спирането на трафика по участъка от първокласния път ще е необходимо за доизграждането на пътните възли на две нива – „Мездра“, „Дърманци“ и „Ребърково“ и модернизацията на пътя Мездра – Ботевград в участъка от 161-ви до 194-ти км.

Ограничаването на движението в участъка Лютидол – п. в. „Новачене“ (от км 172+640 до км 185+600) е свързано със строителството на пътен възел „Лютидол“, корекция на Мала река с изместване на речното корито и преминаване отляво на пътя вдясно, в частично покрит участък под насип. Общата дължина на речната корекция е близо два км по протежение на пътя. Необходимо е да бъдат изградени множество съоръжения – надлез, две армостени с обща дължина от 260 м, стоманобетонова подпорна стена – 86 м, частично укрепителна пилотна стена – 140 м, дълбок изкоп – близо 40 м. Ще бъде издигната и стоманобетонова подпорна стена с дължина 256 м, пресичания на стар и нов път и др., допълват от АПИ.

По-късно днес се подготвя нов протест на неправителствени сдружения, граждани и някои политически партии срещу пускането на тирове през прохода Петрохан в Стара планина. Протестът е насрочен за тази вечер на шосето Берковица – София в центъра на село Бързия в община Берковица, съобщи за БТА кметът на Берковица Радослав Найденов. Той уточни, че няма и официална заповед на АПИ за пренасочване на товарните камиони през прохода Петрохан.

Кметът на Бързия Атанас Алексов съобщи за БТА, че протестиращите ще пресичат един по един пешеходната пътека в центъра на селото и по този начин на практика ще блокират за известно време движението.

На 14 юни около 300 души от Берковица, Монтана, Враца, Вършец и село Бързия с представители от община Берковица протестираха в местността Чапраза на шосето Монтана – Берковица – София през прохода Петрохан в Стара планина. Протестиращите искат да се наложи забрана за преминаване на тирове през прохода.

 

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X