https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЛюбопитноБитката за имението на Елвис Пресли

Битката за имението на Елвис Пресли

Ярки тематични стаи, огромен хол, помещения за забавления, езотерични зони за медитация, цветни картини по стените, смесени стилове – от барокови мебели до театрални холивудски филмови декори, различни животни… и духът на Краля на рокендрола.

“Грейсленд” е имението, което Елвис Пресли купува само на 22 г., като сбъдва детската си мечта да създаде голям дом за майка си. Отдавна мястото е отворено за посетители. Заключен е само вторият етаж, където бе личният апартамент на певеца и банята, в която беше намерен мъртъв.

В момента обаче домът на американската легенда е в центъра на спор с компанията Naussany Investments, която твърди, че комплексът е бил използван като обезпечение на заем в размер на 3,8 млн. долара, взет от дъщерята на Елвис и Присила – Лиза Мари, но така и неизплатен. Внучката им, актрисата Райли Киоу, се бори да спре продажбата на дома на покойния си дядо в Мемфис, Тенеси, като е подала съдебен иск.

Тя наследи имението и голяма част от имуществото на Пресли след смъртта на майка си Лиза Мари Пресли, която почина миналата година. Киоу твърди, че документите по заема са измамни и че подписът на майка ѝ е фалшифициран.

Компанията Elvis Presley Enterprises, която управлява “Грейсленд” и активите на Elvis Presley Trust, твърди, че заем никога не е теглен и че Лиза Мари не е поставяла подписа си. В изявление те обявиха, че не е имало никаква продажба на имоти, върху които е наложен запор. “Казано по-просто, подаденият насрещен иск е с цел да се спре измамата”, сочи съобщението.

В жалбата също се твърди, че нотариусът, който уж бил свидетел на подписването на акта, е казал, че всъщност не е заверил нищо и че никога не е срещал Лиза Мари.

Търгът на имота беше насрочен за 23 май, но ден по-рано съдия Джо Дей Дженкинс в Тенеси спря провеждането му. Според него първо трябва да се провери автентичността на документите, на които се основава обезпечението на заема.

“Имотът се счита за уникален според закона на Тенеси и като такъв загубата му ще се счита за непоправима вреда”, посочи Дженкинс на изслушването.

Часове по-късно стана ясно, че кредитната компания, която се опита да продаде имението на Елвис Пресли, е оттеглила всички претенции към дома на Краля на рокендрола. Причината е, че ключов документ по случая и заема, взет от покойната Лиза Мари Пресли, е бил записан и получен в различен щат. Това значи, че правни действия ще трябва да бъдат заведени в повече от един американски щат.

Внучката на Пресли обеща, че феновете ще продължават да се наслаждават на “Грейсленд”, а междувременно стана ясно, че личната Библия на Краля на рокендрола е обявена на търг. Тя е един от многото редки предмети, които бяха предложени за продажба на 25 май. Върху корицата на книгата със златни букви е гравирано цялото рождено име на легендарния певец – Елвис Арън Пресли. Тя е стояла върху нощното му шкафче в спалнята в нощта на смъртта му на 16 август 1977 година. Очакваната цена на Библията, в която той лично е подчертавал цели пасажи, е между 50 хил. и 250 хил. долара.

Феновете му със сигурност ще я купят за много повече пари, защото са луди по личните му вещи, като някои от тях все още се пазят на втория етаж в “Грейсленд”.

Елвис Пресли купува имението в края на 50-те години на миналия век за 102 500 долара, или близо 1 млн. долара днешни пари. Той живее там заедно със семейството си в продължение на две десетилетия. Имотът е построен от д-р Томас Мур и съпругата му Рут в стил Колониален ренесанс през 1939 г. Още тогава те му дават името на лелята на Рут – Грейс Туф, чийто баща е притежавал земята, използвана преди това за земеделие.

Кралят на рокендрола го моделира по свой вкус, а някои модни критици казват, че стените му са учебник по дизайн. Първо поискал да се направи розова каменна стена, обикаляща цялата територия на комплекса. След това поръчал специална порта от ковано желязо, проектирана с ноти и негови силуети, свирещи на китара. Пресли измисля и плувен басейн, който също трябвало да е във формата на любимия му музикален инструмент, но впоследствие останал бъбрековиден.

Едно от най-уникалните кътчета обаче била Стаята на джунглата, която създал през 1965 г. Пресли я наричал бърлогата, но тя станала известна сред близките му така заради декора, който бил на полинезийска тематика, включващ зелени мокети на пода и тавана, дъговидно осветление, стени от имитация на дърво, резбовани дървени мебели и дори водопад. Всичко това създавало тропическа атмосфера.

В нея той записва 16 песни от последните си два албума. Помещението било точно до кухнята – другото любимо място на певеца. Кралят на рокендрола е известен с любовта си към сандвичите с фъстъчено масло, банан и бекон.

Винаги държал в кухнята и каса пепси, каса портокалова напитка, поне 6 кутии бисквити, консерви с кисело зеле, бананов пудинг, прясно приготвян всяка вечер, брауни, сладолед от ванилия и шоколад, настърган кокос и др. С тези глезотии често се настанявал в медийното си помещение. След като прочел, че президентът Линдън Джонсън имал 3 телевизора, които му позволяват да следи и трите основни новинарски програми наведнъж, Пресли заимствал тази идея. Той обичал да гледа различни предавания.

Понякога предпочитал да седи в двора на имението и да се наслаждава на животни, които се разхождали свободно там. Близките му обожавали да се шегуват и да разказват като виц забавната случка, при която младият Елвис и братовчед му Били купили кокошки и патици. Те обаче не предвидили автомобил, който да ги превози, и ги натоварили направо в багажника и на задната седалка на лимузината му. Сред тях била и пуйката, която после се превърнала в негова любимка под името Bow Tie (Папийонката). Когато най-сетне пристигнали в имението, возилото било пълно с птичи курешки и тогава певецът решил, че е време да се раздели с него.

Междувременно били поръчани и специална порода магарета, за които обаче не бил подготвен обор. Когато ги доставили, единственото място, което било подходящо да стоят първите дни, бил изкопът за басейна, строящ се точно в този момент.

На територията на “Грейсленд” имало още коне, кучета и птица, която чуруликала фрази и казвала: “Елвис не е тук”.

Със сигурност обаче най-необичайният любимец, който бродел из имението, било шимпанзето Скатър. Маймунката винаги обявявала присъствието си с оглушителното “Уаууу” и винаги дърпала полите на дамите.

Това поведение много се харесвало на Елвис Пресли, който го обличал в интересни костюми. Пакостите му обаче ставали все повече и певецът взел решение да се обособи специално затворено място само за Скатър.

Малко след този проект Кралят на рокендрола задвижва и най-значимия си – Градината за медитация. Това било уединено място с растения и фонтани, оградено от бели колони и пергола, която той инсталирал през 1964 г. Там обичал да стои с часове и да размишлява.

За Присила Пресли обаче тези места не били толкова любими, колкото вечерите, когато те се прибирали от кино. Отивали в стаята с пианото и прекарвали много време в пеене на госпъл музика. Тя помнела само моментите на смях и първите години на дъщеря им.

И въпреки че Присила и Лиза Мари не се разбирали в последните години, двете решили да заключат втория етаж за посетителите, след като през 80-те години бившата съпруга на певеца превърнала имението в музей, така че да може то да се самоиздържа от посетителите. Причината е, че близо 500 хил. долара са необходими на година за бляскавия “Грейсленд”.

Любопитното е, че именно те двете и кураторът на имението са единствените хора, които последно са виждали апартамента на Краля на рокендрола. Според слуховете той е недокоснат и във вида, в който Пресли го е оставил. Никога не са публикувани автентични снимки и никой не е допускан вътре.

Една от причините за това е да не се спекулира със сцени от смъртта му. Елвис Пресли бе намерен на пода в банята си през август 1977 г.

Първоначално се смяташе, че е предозирал с наркотици, но преди няколко години стана ясно, че смъртта му е настъпила вследствие на хипертонията, от която страдал. Освен това още от армията пиел няколко вида лекарства, към които станал зависим. Те не само увредили организма му, но се отразили и на всекидневието му през последните месеци от неговия живот. Той развил параноя и подозрителност. Тогава поръчал цялото имение да бъде оборудвано с комуникационната система “Интерком”, която позволявала да се свързва денонощно с телохранителите си. Освен това били поставени и камери. Режимът му също напълно се изменил. Всички негови стаи в “Грейсленд” и в хотелите, където отсядал, били в полумрак, а с помощта на климатици в неговата спалня се поддържала доста хладна температура.

Здравето му все повече се влошавало, докато накрая не бил открит мъртъв. Кралят на рокендрола първоначално бил погребан до майка си Гладис на гробището в Мемфис. Малко след това обаче гробът му бил осквернен и бил направен опит да бъде откраднат ковчегът. По тази причина останките му са преместени в Градината за медитация в “Грейсленд” – мястото му за почивка приживе.

Въпреки това някои все още вярват, че той е жив и дори понякога посещава тайно имението си, за да се увери, че всичко е наред. Други смятат, че духът му не спира да витае там, където той сбъдна детската си мечта, а внучката му е сигурна, че Кралят никога няма да допусне някой да оскверни или продаде “Грейсленд”.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X