https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоСлужители на НАП установиха осем нарушения в заведения в Русе по време...

Служители на НАП установиха осем нарушения в заведения в Русе по време на абитуриентските балове

Осем нарушения са установили при проверките си в заведения в Русе по време на абитуриентските балове служителите на Националната агенция за приходите (НАП). Това съобщи експертът от отдел „Комуникации“ в приходната агенция Лилия Тентениева.

Тя добави, че в периода от 23 и 31 май инспекторите от „Фискален контрол“ са проверили 19 ресторанта и два нощни бара в крайдунавския град. Продължава и ежедневният контрол на НАП по заведенията и търговските обекти в Русе, като през юли се очакват повече данни и за санкциите, които са наложени на нарушителите, каза за БТА Тентениева.

Пет от установените нарушения по време на баловете са за нерегистриране на услуги, чиито продажби се облагат с 9% Данък добавена стойност (ДДС). В два от случаите фискалните касови бележки не са съдържали задължителните реквизити, като наименование на стоката, а в едно от заведенията в касовия бон не е фигурирала общата сума и начинът за плащане.

Фискалните инспектори са съставили и връчили шест акта за установяване на административно нарушение. Предстои да бъдат връчени още два, като за целта нарушителят е поканен в офиса на приходната агенция в Русе, каза още Тентениева.

От НАП напомнят, че според последните промени в Закона за ДДС, в сила от 1 януари 2024 г, клиентът има право да задържи плащането, когато търговец не издаде касова бележка. Ако въпреки задържане на плащането, търговецът не издаде фискален бон или издадената касова бележка се окаже фалшива, потребители могат да подадат сигнал в НАП.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X