https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоДунав мост става на 70 години

Дунав мост става на 70 години

Първият български мост над река Дунав, Дунав мост край Русе, наричан още Мостът на Дружбата, днес празнува 70-и рожден ден.

Съоръжението e изградено за рекордно кратко време – 2 години и 3 месеца. Открито е на 20 юни 1954 година. Лентата прерязват ръководителите на двете държави Вълко Червенков и Георге Георгиу-Деж. Седмица по-късно, на 27 юни 1954 г., неделя, в 7.50 ч. по новия мост преминава първият товарен влак с 40 вагона, който доставя трактори „ДТ-54“.

Политическото решение за изграждането на моста се взема в средата на 1951 страните, когато страните членки на СИВ подписват в Москва протокол за построяване на „Мост на дружбата над река Дунав”. През декември същата година Съветският съюз подписва специално споразумение за участие в строителството на моста като страна, ангажирала се с неговото проектно, технологично и финансово осигуряване. Говори се, че мястото на моста е определено лично от „Бащата на народите”. Легендата разказва, че в една късна вечер на декември 1951, в своята „Ближная дача“ в околностите на Москва Сталин категорично отхвърлил взетото вече през 1948 от правителствата на България и Румъния решение за мост между Гиген и Корабия с аргумента: „Никой не строи на празно място. Такъв мост трябва да се строи там, където има живот и да е близо до Русия”.

Мостът се строи под кодовото име стратегически „Обект 889“. В построяването му участват 11700 души, от които 7 000 румънци и 4 700 българи. За изграждането му тогавашното Министерство на транспорта създава Главно управление, което ръководи наетите Дунавска строителна секция, жп поддържане, трудови войски и завод „Георги Димитров“. По време на строителството на моста за пръв път в световната практика при мостостроенето се прилага нов начин за монтиране на сводови конструкции с големи дължини без междинни опори в река Дунав. Извършени са над 1 милион кубически метра изкопни работи, построени са две големи гари на българския и румънския бряг и комплекси свързани с тях постройки.

Мостът е с дължина 2 224 м и минава на 30 м над водата. Изграден е на две нива за железопътно и автомобилно движение. Средната му част е дълга 85 м и може да се повдига при преминаването на големи кораби. Металните конструкции на двете нива надхвърлят 30 000 тона. Архитектурното оформление е дело на арх. Георги Овчаров, а художественото – на украинския скулптор Михайло Парашчук.
Мостътът е част от европейския транспортен коридор №9. През последните години средно на година в през Дунав мост преминават по над 700 000 превозни средства, само в едната посока, което говори за необходимостта от изграждане на нов мост в района.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X