https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоКримиИнтернет измамник се опита да източи 100 000 лв. от сметката на...

Интернет измамник се опита да източи 100 000 лв. от сметката на община Дупница

Интернет измамник се опита да източи 100 000 лева от сметката на община Дупница. Опитът е бил добре обмислен и предварително режисиран, тъй като е използвано името на фирма, с която Общината има подписан договор за услуги. Въпреки това, измамата е предотвратена.

Опитът за измама е от миналата седмица, когато в един от служебните имейли на общината постъпва писмо от фирма, с която община има сключен договор за доставка на услуга, че променя банковата си сметка. Малко по-късно служителите на общината нареждат тези 100 000 лв.

Впечатление за евентуална нередност отчитат служителите на банката. Те алармират община Дупница, от там се свързват с доставчика на услугата, който потвърждава, че това е опит за измама.

Специалисти по киберпрестъпност казват, че трябва да бъдем внимателни, защото престъпниците в интернет стават все по-изобретателни. Общината е предприела мерки това повече да не се случва.

“Разпоредил съм вътрешна проверка, забранил съм ползването на кореспонденция през имейли”, каза Първан Дангов – кмет на Дупница.

“Мишените често не са обикновени хора, а по-скоро представители на висшия мениджмънт, които управляват големи бизнеси и институции. Целта не е само теглене на големи суми пари, а и кражба на чувствителни данни”, обясни д-р Радостина Михайлова – преподавател по Медии и комуникация в ЮЗУ “Неофит Рилски” Благоевград.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X