https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЗдравеПредлагат електронните рецепти по НЗОК да могат да се изпълняват частично

Предлагат електронните рецепти по НЗОК да могат да се изпълняват частично

Електронните рецепти за лекарства по Здравна каса да могат да се изпълняват частично в аптеките, предвиждат нормативни промени, публикувани за обществено обсъждане.

Идеята е при липса на даден медикамент, пациентът да го потърси на друго място или да изчака доставката му в същата аптека в рамките на 24 часа.

Ако в аптеката са налични само някои от предписаните на човек лекарства, фармацевтът може да ги отпусне на момента и рецептата ще се води частично изпълнена. Останалата част от нея трябва да бъде изпълнена в срок от 2 работни дни, но не по-късно от датата на валидността й, предвиждат нормативните промени.

Повторното отпускане на лекарства може да се случи в същата или в друга аптека, която работи със Здравната каса. Целта е да не се прекъсва терапията на пациентите, включително когато в аптеката нямат достатъчно опаковки от дадено лекарство.

Предлага се също премахване на ограничението с една рецепта да се изписват максимум три медикамента за до три заболявания.

Идеята е да се назначава лечение чрез едно електронно предписание.

В същото време се въвежда правило за едно заболяване да се предписват до три лекарствени продукта, както е заложено в Националния рамков договор. Очаква се промените да бъдат одобрени в началото на следващия месец.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X