https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораКостадинов: Ако третият мандат за съставяне за правителство отиде при „Възраждане“, ще...

Костадинов: Ако третият мандат за съставяне за правителство отиде при „Възраждане“, ще разговаряме с всички без ГЕРБ и ДПС

Ако третият мандат за съставяне за правителство отиде при „Възраждане“, партията ще започне разговори за формиране на общо правителство с “Продължаваме промяната – Демократична България”, „БСП за България“, “Има такъв народ” и “Величие”. Това коментира председателят на „Възраждане“ в предаването „Неделя 150“ по Българското национално радио.

В парламента има две партии, които са огромният проблем за функционирането на политическата система, ГЕРБ и ДПС, но тези две формации имат 115 гласа, а останалите имаме 125, каза Костадинов. Всички останали говорихме, че ГЕРБ и ДПС трябва да бъдат изолирани от властта. Кабинет може да бъде съставен от другите партии в парламента с мандат на „Възраждане“, посочи председателят на партията. Той обясни, че темите, по които се различават с другите формации, могат да бъдат решени чрез референдум. Имаме формула за успех, заяви той и добави, че в този случай министър-председателят трябва да е консенсусна фигура.

По думите на Костадинов има два варианта – или кабинет с мандата на „Възраждане“, или нови избори. Според председателя е възможно е да има изненади и някои партии или депутати да подкрепят кабинет на ГЕРБ и ДПС. Всяко правителство трябва да бъде експертно, независимо дали експертите имат ярка политическа окраска, или нямат такава, каза Костадинов.

Трябва да има нови избори. Когато има политическа криза, тя се решава с избори, а не със съставяне на правителство, което да събере несъбираемото, допълни председателят на “Възраждане”. Партията не вижда в себе си грешка за изборните резултати, защото не е изневерила на обещанията си към избирателите, каза Костадинов.

В България се наложи една пропагандирана мантра, че всички са маскари. Хората в огромната си част не вярват на държавата, парламента и институциите, смятат, че България няма бъдеще и поради тази причина не отидоха да гласуват. Ако има нови избори наесен, рискуваме избирателната активност да падне под 30%, коментира Костадинов. По думите му, когато хората не отиват да гласуват, наказват себе си, т.нар. политически елит не се интересува дали хората гласуват, добави Костадин Костадинов.

Утре президентът Румен Радев започва в консултации с представители на парламентарните групи в 50-ото Народно събрание. Държавният глава ще проведе консултации с парламентарната група на ГЕРБ-СДС, ДПС и „Продължаваме промяната – Демократична България“.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X