https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаЛена Бориславова: Правителство с мандат на ИТН няма да бъде експертно и...

Лена Бориславова: Правителство с мандат на ИТН няма да бъде експертно и независимо

Убедена съм, че ако Борисов, Пеевски, Слави и Тошко се споразумеят, е възможно правителство, няма какво да бягат от тази реалност и да казват, че ако не е с първия, да е с третия мандат. Това мнение изрази Лена Бориславова, депутат от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) в „Неделя 150″ по Българското национално радио. Според нея фактът, че те отричат яростно подобна договорка, вече говори, че я има.

Избирателите ни дадоха сигнал с 39 депутати да бъдем в опозиция, няма как за влезем в третия мандат с ГЕРБ, ДПС и „Има такъв народ“ (ИТН), каза тя и добави, че не може да си представи по-неприятна ситуация. Знаем отвътре как се работи със Слави Трифонов, каза Бориславова и обясни, че при управлението на кабинета „Петков“ лидерът на ИТН е поискал да не се вглеждат как се разпределят средствата в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, ако искат да не падне правителството.

Съчувствам на Борисов в каква ситуация се намира в момента, от едната му страна да са Слави и Тошко, от друга – Делян Пеевски, добави депутатът.

Ако третият мандат бъде даден на ПП-ДБ ще бъде решение на ръководните органи дали ще го реализират, каза тя.

Избирателите ни никога няма да ни видят повече в ситуация, в която да не могат да разберат какво и защо правим, ще обясним всяка стъпка, която предстои, заяви Бориславова на въпрос дали никога няма да са с ГЕРБ и ДПС, или само в 50-ото Народно събрание.

Следващият уикенд се събира Националният съвет на „Продължаваме промяната“, който да анализира изборните резултати в детайли и да реши въпроса с лидерството на партията.

На въпрос дали трябва да има лидерски оставки в ПП, както и в „Да, България“, Лена Бориславова отговори, че те са млада, но не и лидерска формация. Приоритет за мен е как да върнем доверието на избиратели си, допълни тя.

Според Бориславова след такива изборни резултати логичните процеси са на преосмисляне как да работи по-добре коалицията между ПП и ДБ. Единият път е разпадане на демократичната общност и в крайна сметка тя да остане без представителство в Народното събрание. Другата посока е подобряване на взаимодействието, надграждане – това е и посоката, в която гледа ПП по думите на депутата. Първият сигнал за това е, че парламентарната група на ПП-ДБ има един председател, говорител – Николай Денков. Ние ще влезем в разговора за надграждане с ДБ, бих оставила обаче малко въздух на ДБ като коалиция първо да решат въпроса с лидерството си след оставката на Христо Иванов, добави представителят на ПП. Полезното в тази ситуация е ние като партньор да не коментираме публично, а да им дадем въздух да протекат тези процеси, посочи Лена Бориславова.

Според нея, от една страна „сглобката“ е била грешка за политическото оцеляване на ПП, но, от друга – за държавата са направени много добри неща – редовно правителство, проевропейско, без корупционни скандали, направени са доста добри реформи, добри законодателни решения.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X