https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЛюбопитноМитове за животинския свят

Митове за животинския свят

Мит I
Щраусите си крият главата в пясъка.

Въпреки масовото погрешно схващане, че щраусите си пъхат главите в пясъка при опасност, това не е вярно. Този мит произхожда от древен Рим и е толкова разпространен, че се използва като обща метафора за някой, който избягва проблемите си. Смята се, че това вярване е започнало след наблюдение на щрауси, които се хранят с ниска растителност и държат главите си ниско.

Мит II
Лястовиците и бързолетите не могат да излитат от земята.

Лястовиците имат къси крачета, но излитат отлично от земята. Често кацат около кални локви, за да събират материал за своите гнезда. Бързолетите не кацат на земята при никакви обстоятелства, за да се намира на земята бързолет, той най-вероятно е претърпял някаква травма или сблъсък в стена/стъкло. Въпреки това здравите физически бързолети могат да излитат от равна повърхност, стига да имат нужното пространство пред тях. Ако намерите бързолет или лястовица на земята, не ги хвърляйте във въздуха, защото птицата най-вероятно е обезводнена, с травма или просто бебе, паднало от гнездото.

Мит III
Таралежите не са чувствителни към ухапвания на отровни змии.

При ухапване от отровна змия се наблюдава подуване на мястото на ухапването и таралежи, които са показали сериозни реакции веднага след ухапване, са се отказали от храната си и са умрели след няколко дни, понякога след няколко часа. Това, че ухапванията от змии могат да бъдат фатални за някои таралежи, но не и за други, предполага, че „имунитетът“ към отровата е или непълен, или индивидуален.

Мит IV
Кукумявките предвещават смърт.

Кукумявките са изключително интересни малки сови, хранещи се с насекоми и гризачи, вредящи на посевите. Кукумявките обитават комини, дупки в сгради и изоставени постройки. Този мит се корени основно във фолклора. В гръцката митология малката сова – кукумявката (Athene noctua), традиционно представлява или придружава Атина, богиня на мъдростта, или Минерва, нейното синкретично въплъщение в римската митология. Поради подобна асоциация птицата – често наричана „бухалът на Атина“ или „бухалът на Минерва“ – е била използвана като символ на знанието, мъдростта.

* Автор: Д-р Йоан Славчев

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X