https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораШеф на АЕЦ "Козлодуй" след теч на радиоактивна вода: Няма абсолютно никаква...

Шеф на АЕЦ “Козлодуй” след теч на радиоактивна вода: Няма абсолютно никаква опасност!

В никакъв случай българите не трябва да се притесняват от този лек инцидент. Това каза пред ФОКУС зам.-изпълнителният директор на АЕЦ “Козлодуй” Андрей Красночаров по повод изтичането на радиоактивна вода от VI блок на АЕЦ “Козлодуй” по-рано тази седмица.

“Наистина беше допусната грешка при събиране на схема за дрениране и това доведе до преливане на една част от водата навън, т.е. в помещенията на херметичния обем на блока. Това е неприятно като случай, но не води до никакви опасности и последствия, тъй като в самите помещения, в които се намира въпросното оборудване са предназначени точно за това. Тоест – течът бе почистен след това и нямаше никакво допълнително облъчване на персонала, тъй като организацията беше проведена под стриктен контрол”, коментира той.

Припомняме, че случаят придоби висока популярност след коментар от страна на експерта по ядрена енергетика Георги Касчиев, в който той казва, че “има доста голяма вероятност да не могат да бъдат почистени всички поражения”.

“За мен е невъзможно да изчистят всичко. При следващото отваряне на херметичния обем, вероятно при презареждането през есента, ще има навсякъде следи от корозия”, каза Георги Касчиев. “В бъдеще ще има случаи на внезапни изключвания на датчици, прекъсвания на кабели”, допълни той.

Андрей Красночаров бе категоричен, че не е имало никакви последствия нито за персонала, нито за помещението, нито за околната среда.

“Няма повод за никакви притеснения. Даже това събитие не подлежи на докладване в АЯР (Агенцията за ядрено регулиране), но все пак ние я уведомихме, че е станало и съответно взехме необходимите мерки за отстраняване на последствията”, каза още зам.-изпълнителният директор на АЕЦ “Козлодуй”.

“Аз предполагам, че г-н Касчиев много добре знае, че не е станало нещо толкова опасно. Пак повтарям – този случай дори и не подлежи на докладване, само сме уведомили АЯР, че наистина е станало такова събитие”, каза още Красночаров.

“Заливането е станало на определен участък на оборудването, който веднага е бил почистен. Извършени са и съответните проверки. Там няма датчици, но ако той визира горния блок – те бяха само по капака и отново казвам – бяха почистени”, поясни зам.-шефът на АЕЦ “Козлодуй”.

“В никакъв случай българите не трябва да се притесняват от този лек инцидент, персоналът продължава да работи в същите помещения. Няма никакви опасности”, категорично подчерта Андрей Красночаров.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X