https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоВенци от билки сплетоха за Еньовден в община Ценово

Венци от билки сплетоха за Еньовден в община Ценово

Самодейци от народните читалища в община Ценово и тази година спазиха народните традиции, свързани с Еньовден. Навсякъде наричанията бяха най-вече за здраве и благополучие на семействата.

Още преди изгрева на слънцето, когато силата на билките е най-голяма, група жени от Караманово се отправи към „Ливадето“ и „Евстатиева чешма“. Според народните поверия в тези местности растат най-много билки и лечебната им сила е най-голяма. И тази година жените отделиха най-голямо внимание на еньовчето, когато лъчите на слънцето в началото на деня играят в цветовете му. С изпълнение на обредни песни самодейките, облечени в дълги бели ризи, нагазиха в росните поляни. Те успяха да откъснат и съберат седемнадесет вида билки. Само за няколко минути сръчните ръце на стопанките успяха за оплетат венец. Те спазиха поверието за подредбата на билките – на първо място беше поставена ментата, а след нея се подредиха жълт кантарион, бял равнец, маточина. За здраве под арката от дъхавите растения преминаха почти всички жители на населеното място. Първи под венеца прекрачи кметът Бисер Блажев, който пожела просперитет и по-добри дни на своите съселяни. Доброто настроение се поддържаше и от народни песни, посветени на лятното слънцестоене. На площада се люшна и кръшно еньовско хоро.

В росните ливади, за да изпитат въздействието на билките, нагазиха и жените от Долна Студена, облечени в национални носии. В самото начало те сплетоха венчета за здраве, които поставиха на главите си. Големият венец с дъхави билки беше окачен на входа на кметството. Специално внимание беше отредено на еньовчето – билката, която дарява здраве и спокойствие. Повечето от жителите на селото спазиха обреда и преминаха под цветната арка за здраве. Млади и стари се хванаха на хорото, посветено на празника.

И в Новград беше спазен ритуалът, свързан с поверията за Еньовден. Още преди зазоряване жените се отправиха към ливадите, за да се докоснат до вълшебната сила и да откъснат билки. В ритуала се включиха 13 момичета и жени, които откъснаха дъхави растения. През читалището те изпълниха песни, посветени на Еньовден, а много от ранобудните жители на селото се хванаха на кръшно българско хоро.

По инициатива на Народно читалище „Отец Паисий“ празникът на билките беше отбелязан и в Кривина. Преди да пристъпят към ритуалното откъсване на растенията, жените наричаха за здраве. Те раздадоха по букетче от набраните билки във всеки дом.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X