https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоКримиМеждународният наказателен съд издаде заповед за арест на Сергей Шойгу и Валерий...

Международният наказателен съд издаде заповед за арест на Сергей Шойгу и Валерий Герасимов

Съдии от Международния наказателен съд са издали заповеди за арест за бившия министър на отбраната на Русия Сергей Шойгу и началника на генералния щаб на въоръжените сили Валерий Герасимов по обвинения за насочване на нападения срещу цивилни обекти и хора в Украйна, съобщи “Ройтерс”.

В прессъобщение на съда се посочва, че съдиите са установили, че има “разумни основания да се смята, че двамата заподозрени носят отговорност за ракетни удари, извършени от руските въоръжени сили срещу украинската електрическа инфраструктура от поне 10 октомври 2022 г. до поне 9 март 2023 г.”.

Международният наказателен съд добави, че тези удари са били “насочени срещу цивилни обекти” и дори когато целите може да са се считали за военни, цивилните щети “са били очевидно прекомерни спрямо очакваното военно предимство”.

Руските официални лица са заподозрени в извършване на военни престъпления и престъпления срещу човечеството във връзка с ръководенето на атаки срещу цивилни украинци и срещу цивилни обекти в Украйна.

Русия, която подобно на Украйна не е член на Международния наказателен съд, многократно е заявявала, че украинската енергийна инфраструктура е легитимна военна цел и отрича да е атакувала цивилни или гражданска инфраструктура, напомня Ройтерс.

Съдът издаде заповед за арест на президента Владимир Путин през март миналата година, решение, което Москва определи като “невалидно”. В отговор Русия издаде собствена заповед срещу председателя на МНС.

Международният наказателен съд, базиран в Хага, не разполага със собствена полиция за изпълнение на заповедите за арест. Тя разчита на съдебната система на своите 124 членове, за да ги изпълни.

На теория, всеки със заповед е възпрепятстван да пътува до държава-членка на МНС поради страх от арест.

Междувременно Украйна приветства решението на Международния наказателен съд (МНС) да издаде заповеди за арест на началника на Генералния щаб на Русия Валерий Герасимов и бившия министър на отбраната Сергей Шойгу.

“Шойгу и Герасимов носят индивидуална отговорност. Това е важно решение. Всеки ще носи отговорност за злото”, написа в социалните мрежи началникът на кабинета на украинското президентство Андрий Ермак, предаде Франс прес.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X