https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоКримиБрендо е дошъл у нас с тайнствения "Пайпър", прелетял незаконно през цяла...

Брендо е дошъл у нас с тайнствения “Пайпър”, прелетял незаконно през цяла Европа и кацнал у нас през 2022 г.?

Издирваният с червена бюлетина “кокаинов крал” Евелин Банев-Брендо, който в понеделник се предаде в Софийския затвор е кацнал в България преди две години, когато Бойко Рашков е бил шеф на МВР.

Връщайки назад лентата, службите са установили, че Брендо е пристигнал в родината си с онзи малък самолет, стар модел „Пайпър”, прелетял незаконно над четири НАТО-вски държави и приземил се на 08.06.2022 година на нефункциониращо летище у нас, по време на управлението на правителството на Кирил Петков, пише “Епицентър”.

Тогава нарушителят вдигна под тревога военновъздушните сили и ПВО системи на Унгария, Румъния и България, но всички опити на НАТО-вските изтребители да установят контакт с него се оказаха неуспешни.

В 19.09 часа двуместният самолет-нарушител влязъл на българска територия и в 21.30 кацнал на изоставена писта на летището в село Буховци, Търговищко. Върху корпуса му е имало работеща малка видеокамера, твърдяха местни жители, които на следващия ден са успели да го разгледат отблизо.

Преди да кацне в Буховци, самолетът се е приземил за кратко на пистата на бившето гражданско летище край видинското село Иново. По неофициална информация там е заредил гориво от туби. Пилотът успял да излети преди полицията, оглавявана тогава от Бойко Рашков да стигне до него.

“Най-изненадващото е, че самолетът е прелетял Източния фланг на НАТО или т.нар. система air policing. Той тествал абсолютно всички държави, това не е случаен и любителски полет – да прелети от един до друг пункт и да загуби радиовръзката. Това е много добре планиран полет”, казаха тогава специалисти.

Самолетът бил прехванат в унгарското въздушно пространство от два военни самолета JAS 39 Gripen на унгарските военновъздушни сили. Впоследствие бил ескортиран от два изтребителя F-16 на ВВС на САЩ, излетели от румънската въздушна база Фетещ, а след това от два самолета F-16 на румънските ВВС, излетели от същата база. През цялото време самолетът не е реагирал на запитванията по радиовръзка и на визуалните сигнали.

Самолетът навлязъл в сръбското въздушно пространство за около две минути около 19:00 ч. в района между Дробета Турну Северин и Корбово.

Около 19:09 ч. е навлязъл в българското въздушно пространство.

Според авиоексперта по безопасност на полетите Ангел Борисов най-срамното за България е, че военновъздушните ни сили не са реагирали: “Те не охраняват само Черно море, още преди да навлезе на река Дунав от Сърбия те веднага е трябвало да се задействат, тъй като самолетът е прелетял над Атомната ни централа, което може да породи даже международен скандал, че въобще не охраняваме централата”.

Самолетът-нарушител е бил или с важен товар, или с важен човек, беше оценката на експерти. Рискът за междинни кацания за зареждане, да лети през нощта, да каца и да излита от недействащи летища, без РВД, без радарно поле, без електротехническа система говори, че рискът е много голям и струва голямо заплащане.

 

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X