https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбщество​Русе подготвя проект за интегрирано градско развитие и културно-икономическо съживяване

​Русе подготвя проект за интегрирано градско развитие и културно-икономическо съживяване

Русе подготвя проект за интегрирано градско развитие и културно-икономическо съживяване.

Кметът на Община Русе, Пенчо Милков, внесе предложение до Общинския съвет за кандидатстване с партньорска проектна идея по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027. Проектът, озаглавен „Градска среда, култура и икономическо развитие“, цели значително подобряване на градската среда и стимулиране на културното и икономическо развитие на Русе.

Предложението е част от Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ на Програмата за развитие на регионите 2021-2027 година, която подкрепя изпълнението на териториални стратегии за развитието на десетте големи градски общини в България, включително Русе. Проектът е разработен съвместно с Регионална библиотека „Любен Каравелов“ и включва няколко основни мерки, които ще бъдат изпълнявани в рамките на 36 месеца.

Основни мерки на проекта

Проектната идея включва четири основни мерки с общ индикативен бюджет от 24 412 489,62 лева. Те са:

  1. Изграждане на нов корпус към съществуващата сграда на Доходното здание – Тази мярка има за цел да разшири културното пространство в града и да предостави нови възможности за обществени събития и културни дейности. Отговорен партньор за тази дейност е Община Русе.
  2. Основен ремонт, реставрация и консервация на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Регионалната библиотека ще бъде обновена, което ще подобри условията за читатели и служители и ще допринесе за запазването на културното наследство на града. Отговорен партньор за тази мярка е Регионална библиотека „Любен Каравелов“.
  3. Основен ремонт и въвеждане на мерки за енергийна ефективност на сградата на „Обреден дом“ – Русе – Обновяването на сградата ще включва мерки за енергийна ефективност, което ще намали разходите за енергия и ще подобри условията за провеждане на обреди и други събития. Отговорен партньор е Община Русе.
  4. Изграждане на обект за провеждане на публични събития на открито – Тази мярка ще предостави ново пространство за организиране на различни обществени и културни събития, което ще стимулира социалния и културен живот в града. Отговорен партньор е Община Русе.

Важност и цели на проекта

Кметът Пенчо Милков подчертава, че планираните инвестиции са взаимно допълващи се и водят до общ интегриран ефект, насочен към желаното насърчаване на социално-икономическото развитие на Русе. Липсата на която и да е от мерките би довела до непълна реализация на проектната цел и би затруднила изпълнението на стратегическите документи на общината, като Плана за интегрирано развитие на Община Русе 2021-2027 година.

Решение на Общинския съвет

На основание чл. 63, ал. 1 от Правилника за организацията и дейността на Общински съвет – Русе, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация, кметът Милков предлага на съветниците да приемат следното решение:

  1. Общинският съвет дава съгласие Община Русе да извърши необходимите действия за подготовка и изпълнение на проектната идея „Градска среда, култура и икономическо развитие“ заедно с Регионална библиотека „Любен Каравелов“.
  2. Одобрява сключеното Споразумение за партньорство между Община Русе и Регионална библиотека „Любен Каравелов“.
  3. Възлага на кмета на Община Русе и на директора на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ да извършат всички необходими правни и фактически действия във връзка с изпълнението на т. 1 и 2.
Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X