https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоИма проблеми с прилагането на 15% таван за надценката на хляба

Има проблеми с прилагането на 15% таван за надценката на хляба

Има няколко проблема пред прилагането от 1 юли на таван от 15% търговска надценка за трите видове хляб – бял, “Добруджа” и типов. Народното събрание трябва да прецени дали мярката да остане или да бъде модифицирана.

Това стана ясно от изказване на финансовия министър Людмила Петкова в парламента. Тя посочи, че МФ е изготвило анализ на мярката и той вече е внесен в Народното събрание.

Петкова посочи, че съществуващото към момента в законодателството определение за търговска надценка, не може да се ползва за хляба. Освен това в закона липсва посочен контролен орган, който да следи дали се спазва от търговците надценката. Не са предвидени и санкции за нарушителите.

“Още нещо – 15% таван на надценката се прилага към производствени цени или цени на вносител. За да се провери по цялата верига на доставки какви са цените, лицата трябва да ги посочват в дневниците за покупко-продажби”, посочи Петкова. От думите й стана ясно, че това ще бъде проблем.

МФ е изготвил анализите си въз основа на данни от НСИ, министерство на земеделието, НАП и Агенция Митници. Всички данни показват, че в момента нормалната надценка на различните видове хляб е в границите на 15%, каза финансовият министър.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X