https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбщество"Русчуклийче" влезе в Топ 10 за български танцов фолклор

“Русчуклийче” влезе в Топ 10 за български танцов фолклор

След сериозна селекция Фолклорен ансамбъл „Русчуклийче“ към Общинския детски център за култура и изкуство бе отличен като един от 10-те финалисти на престижния Национален конкурс „ТОП 10 Български танцов фолклор“ 2024 за самодейни състави и изпълнители на възраст от 13 до 18 г. Състезаващите се състави бяха представени в зала 1 на НДК в София, съобщават от Община Русе.

Изпълнителите танцуваха анонимно, като бяха оценявани от жури от 12 експерти в областта на танцовия фолклор. Публиката в залата наброяваше повече от 3000 души, а събитието се излъчваше пряко и на Facebook страницата на БНР, като можеше да се гласува онлайн.

Танцьорите на „Русчуклийче“ представиха танца „Родопска сватба“, чийто хореограф е Нели Гарвалова, музика – Евтим Русков, със съпровод на оркестъра към ансамбъла и певици от група “Песнопойка” при НУИ „Проф. Веселин Стоянов“. Фолклорният ансамбъл спечели специална награда за отдаденост към изкуството и предаването му на поколенията, както и специална награда „Пътят на огъня“, която се определя от хореографите, участващи в конкурса.

Ръководителят на „Русчуклийче“ Нели Гарвалова благодари от сцената на всички деца, на прекрасния оркестър и на невероятните певици от група “Песнопойка” за професионалното изпълнение по време на този грандиозен конкурс. По нейните думи симбиозата между хор, оркестър и танцьори по време на оценяването е била на изключително високо ниво.

Младежката група на „Русчуклийче“, участвала на Топ 10, в началото на юли заминава за участие на Международен фолклорен фестивал в Черна гора. След това концертната група на ансамбъла ще отпътува за Гърция, за да участва в друг престижен фестивал.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X