https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоУсловията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект за...

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект за 10 млн. евро

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект на стойност 10 млн. евро. Това съобщи изпълнителният директор на изпълнителната агенция “Проучване и поддържане на река Дунав” (ИАППД) в Русе Ивелин Занев. Проектът DISMAR е финансиран по програмата за трансгранично сътрудничество “Interreg VI-A Румъния-България” 2021-2027.

“Това е първият съвместен проект, който се осъществява само между нас и колегите ни от АФДЖ – Румъния, по програмата за трансгранично сътрудничество”, обясни Занев.

В рамките на три години двете институции на България и Румъния ще работят съвместно за внедряване на иновативна и интегрирана система за обозначаване на корабоплавателния път в общия речен участък. Ще бъдат доставени плаващи и брегови знаци, както и по един несамоходен плавателен съд за обслужването им.

Занев обясни, че след осъществяването на проекта ще бъде подобрено обслужването на навигационните знаци. Единната интегрирана маркираща система ще дава информация в реално време за състоянието на плаващите и бреговите знаци в общия българо-румънски участък.

“Например, ако плаващ навигационен знак е извън позицията си, ние ще разберем веднага и ще можем бързо да реагираме”, обясни Занев.

Той каза още, че ще бъдат уеднаквени и всички навигационни знаци в общия българо-румънски участък, като те ще бъдат още по-видими.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X