https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЛюбопитноВече можем да проверим какво ще бъде времето в града ни след...

Вече можем да проверим какво ще бъде времето в града ни след 60 години

Ново интерактивно уеб приложение от Центъра за наука за околната среда на Университета на Мериленд позволява на потребителите да търсят 40 581 места и 5 323 метрополии в световен мащаб, за да намерят бъдещи климатични аналози, сравнявайки очаквания бъдещ климат с настоящите условия на други места.

Този инструмент предоставя относителна прогноза за това какъв може да бъде климатът на вашия град през следващите десетилетия, като предлага представа за температурните промени и потенциални сценарии, базирани на нивата на емисии.

Например, за да изпитате прогнозирания климат за 2080 г. във Вашингтон, окръг Колумбия, ще трябва да пътувате до северна Луизиана, където се очаква лятото да бъде по-топло. По подобен начин бъдещият климат на Шанхай може да наподобява този на северен Пакистан до 2080 г.

„След 50 години градовете в северното полукълбо на север ще станат много повече като градове на юг. Всичко се движи към екватора по отношение на климата, който идва за вас.“, каза Матю Фицпатрик, експерт по пространствено моделиране в Университета на Мериленд.

„И колкото повече се приближавате до екватора, има все по-малко добри съвпадения за климат на места като Централна Америка, Южна Флорида и Северна Африка. Няма място на Земята, представително за това какви ще бъдат тези места в бъдещето.”

Фицпатрик използва климатично-аналогово картографиране, статистически метод, който съпоставя бъдещите климатични прогнози на дадено местоположение с текущия климат на друго познато място, за да осигури по-осезаемо разбиране на изменението на климата.

Използвайки скорошни данни от Междуправителствения панел по изменение на климата (IPCC), инструментът илюстрира прогнозирани температурни промени за 30 години при два различни сценария.

Приложението предоставя прогнози както за сценарии с високи, така и за намалени емисии, предлагайки резултати въз основа на няколко модела за прогнозиране на климата.

Потребителите могат да изследват най-добрите климатични съвпадения за техния град при различни сценарии и модели и да начертаят сходството между бъдещия климат на техния град и настоящите климати другаде, въз основа на средната стойност от пет прогнози за всеки сценарий на емисии.

Първият сценарий предполага много високи емисии на парникови газове, предвиждайки глобално повишаване на температурата до края на този век, правейки Земята по-топла, отколкото вероятно е била от милиони години.

Вторият сценарий предвижда ефектите, ако нациите изпълнят целите на Парижкото споразумение за климата, което води до увеличение с по-малко чрез значително намаляване на причинените от човека емисии на парникови газове.

„Надявам се, че ще продължим да информираме разговора за изменението на климата. Надявам се, че помага на хората да разберат по-добре мащаба на въздействието и защо учените са толкова загрижени.“, заключи Фицпатрик.

За да разгледате прогнозирания бъдещ климат на вашия роден град, интерактивният уебсайт може да бъде достъпен тук: https://fitzlab.shinyapps.io/cityapp/

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X