https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияЖилищното кредитиране в България доближава рекордните 22 млрд. лева

Жилищното кредитиране в България доближава рекордните 22 млрд. лева

Нов месец – нов рекорд за жилищното кредитиране в България. Така изглежда статистиката на Българската народна банка за месец май, според която обемът на ипотечните заеми в банковата система достига невижданите в стопанската история 21.8 млрд. лева – резултат от ускорената кредитна активност и все по-скъпите имоти на пазара в България.

Годишният растеж на ипотечните заеми в България се ускорява до 24.4% през май, което е най-високият ръст от кредитната експанзия от 2008 – 2009 г., когато бе последният епизод с толкова ускорено ипотечно кредитиране – точно преди финансовата криза да срине пазара на труда и да направи част от кредитополучателите неспособни да покриват заемите си.

На месечна база ръстът леко се забавя след два ударни месеца, в които ипотечното кредитиране бумтеше. Така месечният ръст през май достига 1.92% при 2.21% за април и 2% за март.

Посочените ръстове идват именно в месеца, в който Българската народна банка въведе допълнително отчитане за банките в България по отношение на ипотечните заеми. Централната банка впоследствие обясни, че не вижда риск на пазара, но ще „ескалира наблюдението“ върху ипотечното кредитиране. Въпреки сериозния ръст банките в България посочват, че кредитират отговорно, а високата активност до голяма степен се дължи на по-бързия ръст на доходите в последните две години, както и на рекордно ниските лихвени проценти по ипотечните заеми, които превърнаха България в своеобразен оазис на картата на Европа.

Около 70% от жилищните заеми пък са концентрирани в трите най-големите банки в България, отбелязва Economic.bg.

Статистиката на БНБ показва още, че месец май е бил силен за ипотечното кредитиране с ръст от около 410 млн. лв. Това е малко под рекордните през април 463 млн. лв. месечен ръст. За сравнение, средно за изминалата година месечният ръст по жилищните заеми бе с по 282 млн. лв. при 209 млн. лв. година по-рано.

А ръстът на кредитите става успоредно с повишаване качеството им, като включително и през май проблемните ипотечни заеми спадат до 243 млн. лв.

Ръстът при потребителското кредитиране минимално се забавя и за година расте с 13.9% до приблизително 18 млрд. лв. За сравнение, месец по-рано ръстът бе 14%. В номинален размер месечният ръст е с около 216 млн. лв. или 1.22%, като това е най-ниският от началото на годината.

Кредитирането към бизнеса продължава да следва тенденцията си за по-слаб ръст като обеми в сравнение с това към домакинствата. За година фирменото кредитиране расте с 8.4%, а на месечна база – с 0.22% или около 100 млн. лв. до общо 45.6 млрд. лв.

Ускореното жилищно и потребителско кредитиране пък увеличава дела на кредитите за домакинствата в общите отпуснати кредити от банките в България. Така през май фирменото кредитиране достига само 48% от общите кредити в банковата система, докато преди година този дял бе 50.1%.

Очакванията на Министерството на финансите, изразени в пролетната макроикономическа прогноза, са търсенето на кредити от фирмите да продължи леко да се забавя през 2024 г. до 8.1%. Очакванията са следващите години то да се ускори в контекста на по-засилено усвояване на средствата по Националния план за възстановяване и устойчивост и в синхрон с очакваното ускоряване на частните инвестиции.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X