https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораБойко Борисов: Първо комисиите в парламента, после антикорупцията

Бойко Борисов: Първо комисиите в парламента, после антикорупцията

“Първо, айде да си изберем комисии в парламента, защото без да минат предложенията през комисии, не може да стане нищо. Така че първо да се съсредоточим върху мнозинство или начин на работа на парламента”.

Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отговори на бившите си партньори от ПП-ДБ, които по-рано днес съобщиха, че внасят в парламента новите правила за избор на Комисията за противодействие на корупцията. Те обаче първо трябва да минат през ресорните комисии в парламента, а такива още няма сформирани.

На брифинг в парламента тази сутрин Лена Бориславова от “Промяната” обяви, че има натиск върху кметовете на ПП-ДБ и множество сигнали срещу тях. Вчера пък подуправителят на БНБ Андрей Гюров бе временно отстранен от поста, понеже е уведомил колегите си с четири месеца закъснение за участие в търговски дружества и фондации. Сигнали има и срещу кметовете на Варна, София и четири района в столицата. Сутринта Васил Терзиев дори коментира, че не би се изненадал да има нови кметски избори в София.

“Всеки ден виждам, че в София освен хаос няма нищо друго, няма нито една търгувана поръчка, което означава, че и нищо за догодина няма да се случи. И той, като вижда как изобщо не владее материята, а това, което направиха само предизвиква нов хаос, аз няма да се учудя сам да си тръгне. Не знам какво точно е имал предвид – гледаше нещо тавана, ама какво точно не знам, не мога да гадая”, каза Борисов.

“Кметовете, за които говорят колегите, освен че провалят градовете си, не са спазили закона от това, което дават по новините. Нито съм виждал КОНПИ, нито който и да е било. А що се касае до БНБ – това е рискът да даваш партийни членове за шефове на неутрална институция”, коментира още бившия премиер и обясни, че затова ГЕРБ е подкрепил Димитър Радев за шеф на банката – за да му е “чисто”.

На въпрос защо тогава той е предложил Десислава Атанасова обясни, че първоначалната договорка с ПП-ДБ била двете формации да излъчат шефката на групата на ГЕРБ-СДС Атанасова и Борислав Белазелков. Разказа, че Белазелков минал и през неговия кабинет.

“Имахме много добра кандидатура, защо да я сменяме”, каза той за конституционната съдийка.

Иначе за правилата за избор на членовете на новата комисия “Антикорупция” бе лаконичен. Вътре е заложено кандидатите да бъдат оценявани от независим номинационен борд, но Борисов бе скептичен: “Това най-вероятно е някоя тяхна комисия. Те независимо нищо нямат от това, което съм видял”.

Правилата за избор на КПК са една от необходимите стъпки, за да получи страната ни втория транш по плана за възстановяване. А вече е и крайно време да се приемат, тъй като в момента комисията работи в намален състав, без председател и с изтекъл мандат от миналата година.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X