https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоДва влекача стоят денонощно в прохода Петрохан да помагат на закъсали тирове

Два влекача стоят денонощно в прохода Петрохан да помагат на закъсали тирове

Два влекача са денонощно на разположение в прохода Петрохан от една седмица насам. Тяхната цел е да изтеглят закъсали тирове, чието движение бе пуснато през прохода заради нуждата от довършване на участък от скоростния път Мездра-Ботевград и затварянето на движението там.

„За тази една седмица никой не се е обадил на телефон 112 да поиска такава помощ”, каза от парламентарната трибуна служебната регионална министърка Виолета Коритарова по време на специално изслушване в парламента.

За да се предотвратят инциденти на прохода са направени червени маркировки, чиято цел е да увеличи сцеплението на гумите на тировете с пътя.

Въведено е и времево ограничение и тировете не могат да се движат в определени дни и часове – тогава когато хората отиват и се връщат от работа, каза още министърката.

Поводът за изслушването бяха масовите протести на жителите на околните селища, които ще трябва да търпят тежките камиони докато не се довърши скоростният път, а това ще стане едва в края на годината. Според Коритарова докато се строи скоростният път се налага затварянето на движението по него, тъй като там ще се изграждат редица съоръжения.

Депутати изразиха опасения, че при затварянето на една от лентите за движение на Дунав мост в Русе от средата на юли част от тежкия трафик ще се отправи към Видин-Калафат, а това още повече ще утежни положението през Петрохан.

Според шефа на АПИ Йордан Вълчев обаче изчисленията показали, че едва 150 камиона над 12 тона минават дневно през Петрохан, докато около 550 камиона ползват по-далечен обходен път.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X