https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораЙотова: Изглеждаме като периферна държава в очите на съюзниците ни от НАТО

Йотова: Изглеждаме като периферна държава в очите на съюзниците ни от НАТО

Изглеждаме като периферна държава в очита на нашите партньори от НАТО, каза вицепрезидентът Илияна Йотова в Пловдив. Тя коментира въпроса с отказа на държавния глава Румен Радев да застане начело на българската делегация на срещата на върха на НАТО след официалния край на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“ в Регионален исторически музей в града.

“Не мога да коментирам този въпрос по съдържание, защото не познавам текста на Министерското решение. Не знам дали някой друг го познава освен самите автори на текста. Трудността според мен възникна от това, че в момента ние имаме служебен кабинет, за който президентът на страната, според последните конституционни изменения, не носи отговорност. Тоест има някаква позиция на Министерски съвет, която трябва да стане достояние на всички и да получи своята санкция. Държа да подчертая, че ние сме парламентарна република, а решенията, които ще бъдат взети на тази среща във Вашингтон са изключително важни. Много е сериозен градусът на напрежението и не е сериозно ние да не бъдем запознати с тази позиция”, коментира вицепрезидентът Илияна Йотова.

“Много несериозно се подходи към участието на България в срещата на върха на НАТО. Това съмнение, което беше създадено – дали ще ходи президентът, дали трябва да ходи министър-председателят и като какъв отива той – като министър-председател или като външен министър. Само си представете как изглеждаме в очите на нашите партньори. Изглеждаме като периферна държава и затова аз смятам, че час по-скоро трябва да има стабилно правителство, за да се сложи край на тези експерименти. Обидно ми е, че самите ние се поставяме в подобна ситуация. Така че се надявам всички да видим какво пише в този текст и да разберем защо той по никакъв начин не беше консултиран предварително с президента, защо има резерви да бъде представен и пред Народното събрание. Ние преди всичко като български граждани, имаме право да знаем с каква позиция отива българското правителство на тази толкова важна среща”, каза още Йотова.

Илияна Йотова коментира също така и връчването на първия мандат и евентуалното съставяне на правителство в близкото бъдеще. “Доколкото разбрах, президентът е насрочил връчването на първия мандат за понеделник, така че от тук нататък, когато първата политическа сила вземе мандата, тя ще има по Конституция една седмица, за да вземе своето решение. Ако питате за моето лично мнение и наблюдение, аз все още нямам отговор за себе си дали ГЕРБ иска да направи правителство или ще ходи на избори. В първата политическа сила определено има някакви колебания, ако човек съди по изявленията, които медиите предават”, каза вицепрезидентът.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X