https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоПоляк спечели първия Международен конкурс за карикатури в Русе

Поляк спечели първия Международен конкурс за карикатури в Русе

Първият Международен конкурс за карикатури, провеждан под наслов “Вода – река – хора”, събра над 150 изявени творци от 49 държави. Откриването на изложбата с отличените карикатури ще се състои на 29 юни в Доходното здание в Русе.

Творбите на участниците бяха оценявани от компетентно жури, включващо Валери Александров, Ивайло Цветков, представител на Община Русе, и художниците Фернандо Пика от Колумбия, Фан Линтао от Китай, Фади Абу Хасан от Норвегия и Нади Бенаджи от Мароко. Най-добрите карикатури ще бъдат публикувани в специален Е-каталог и ще получат сертификат.

Журито определи носителите на първа, втора и трета награда, както и на трите поощрителни награди. Допълнително, 12 творби ще получат диплом за отлично представяне. Избраните участници дадоха разрешение на организатора да използва рисунките за каталога и изложбите.

Председателят на журито, Валери Александров, сподели в ефира на “Нашият ден” информация за победителите ден преди официалното обявяване: “Първо място спечели Яцек Фрацкевич от Полша, второто място отиде в Бразилия – Руке Соуза, а третото място бе завоювано от Цочо Пеев от Пловдив, България, който е опитен карикатурист”, каза Александров.

Поощрителни награди получават: Афиер Санс – Испания, Константин Казанчев – Украйна и Кесусанто Лиусвия от Индонезия.

Конкурсът привлече 263 автора от 67 страни, като бяха селектирани 550 работи, от които 101 бяха включени в изложбата. Журито срещна трудности при избора на победителите, тъй като всеки член имаше свои предпочитания, но в крайна сметка успяха да избистрят финалните награди. Много от участниците оставиха трайно впечатление с поетичните си творби, които влязоха в първите класации.

Конкурсът не само подчерта значимостта на темата “Вода – река – хора”, но и обедини творци от цял свят в името на изкуството и международното сътрудничество.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X