https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоОтбелязваме Деня на река Дунав

Отбелязваме Деня на река Дунав

Днес отбелязваме 20 години от обявяването на Ден на река Дунав. Мотото на инициатива през 2024 г. е „Да пазим Дунав син“. Целта е да се насърчат всички хора, живеещи в Дунавския басейн, да повишат своята осведоменост и да бъдат активни в опазването на реката и притоците й, съобщават от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Тази година се навършват и 30 години от подписването на Конвенцията за сътрудничество при опазването и устойчивото използване на река Дунав.

От извора до делтата реката преминава през няколко държави – Германия, Австрия, Чехия, Словакия, Унгария, Словения, Хърватия, Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна гора, Румъния, България, Молдова и Украйна. Дунавският басейн заема площ от 817 000 квадратни метра, които се простират в 19 европейски държави, разказват от МОСВ. Басейнът се отличава с изключително разнообразие от екосистеми и местообитания на растителни и животински видов, добавят от министерството.

Във връзка с днешния ден от Представителството на Европейската комисия (ЕК) в България отбелязаха, че над 60% от речните басейни в Европа са трансгранични и сътрудничеството в областта на водите е приоритет на ЕС. Основна цел на дипломацията на ЕС в областта на водните ресурси е да се ангажира с насърчаването на подходи за справяне с предизвикателствата на трансграничното управление на водите, посочват от институцията.

У нас всяка година се организират различни събития по случай Деня на Дунава. Сред тях са концерти и изложби, конкурси, екологични акции и др. Днес в село Долни Цибър е планирано провеждането на колоездачен пробег до река Дунав и представяне на информация за историческото значение на реката, сочи програмата за събитията, представена от МОСВ. В Козлодуй предстои да се състои фестивалът на рибата. Предвидени са и викторина, творческа работилница и други дейности с цел популяризиране на информацията за река Дунав. В село Байкал ще има хвърляне на венец с послание за чиста река. Ще има и наблюдение на водолюбиви птици с бинокли и далекогледна тръба. Ще бъде представена и лекция, посветена на птиците. В Русе предстои арт събитие „На брега на Реката“. В областния град ще има и работилници, провеждане на научни експерименти и забавни състезателни игри. Събития, посветени на Дунав, ще има и в Тутракан, Силистра и др.

Опазването на есетрите

Продължава хидрографското проучване на река Дунав със сонар, съобщиха от WWF – България. Фокус са местата, които са потенциални есетрови хабитати и локации, където се извършва драгиране, уточниха от организацията във фейсбук.

Правим това проучване, за да създадем карта, на която се вижда доколко местата на есетровите хабитати, защитените зони и местата за драгиране се припокриват, обясниха оттам. Обследването ще проследи и дали има изменения по дъното на Дунав. От WWF-България напомнят за каузата си за опазване на есетрите. Участваме проект за създаването на генна банка, в която ще развъдим есетрови риби с местен, дунавски, произход, а през следващите години рибите ще бъдат пуснати в Долен Дунав, обясниха от организацията. Експертите напомниха, че броят на дивите есетри драстично намалява вследствие на свръхулов, незаконна търговия с хайвер, силни изменения на естествения вид на реката и замърсяването на водата.

Сред успешните съвместни инициативи на Европейския съюз и Международната комисия за опазване на река Дунав е проектът „WePass“, който има за цел да направи хидровъзела „Железни врата“ на границата между Сърбия и Румъния проходим за дунавската есетра, посочват от Представителството на ЕК у нас. Проектът възстановява непрекъснатостта на реките, като дава възможност рибата да мигрира по река Дунав от Черно море, допълват от институцията.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X