https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоРусенци отбелязаха Деня на река Дунав с образователни игри, арт работилници, състезания...

Русенци отбелязаха Деня на река Дунав с образователни игри, арт работилници, състезания и „водни битки“ на крайбрежния кей

Образователни игри, арт работилници и състезания имаше на крайбрежния кей в Русе днес. Повод за това беше 30-ата годишнина от подписването на конвенцията за опазване на река Дунав на днешния 29 юни, в чест на което той се отбелязва и като Ден на река Дунав.

За децата и техните родители, които бяха избрали да пътуват към празника на кея с градския транспорт, имаше балони за подарък. „Водните битки“, организирани от Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“ на брега на реката, предложиха на участниците в тях серия от игри. Те трябваше да преодоляват предизвикателства свързани с вода, и да демонстрират точност, ловкост, баланс и бързина. „Битките“ бяха съпътствани от викторина за р. Дунав, както и много песни, танци и игри с награди.

На кея имаше още работилници за хартиени кораби, лодки, жабки, рибки и шапки, ръководени от аниматори от Професионалната гимназия по туризъм. Екипът на „Катерица“ подреди стени за катерене, въжени люлки и различни дървени съоръжения за игра.

Сдружение „Дунавско сияние“ предложи на децата възможността да рисуват, да работят с природни материали като черупки от дунавски миди, както и да правят рисунки с цветен пясък. От „Дворецът на децата“ бяха подготвили магически водни експерименти за всички деца, които имаха възможност да се изявят и в голяма рисунка на асфалт, която пресъздаде красотата и богатството на Дунав.

В събитието с различни инициативи се включиха още представители на Червения кръст, Комплекса за социални услуги за деца и семейства, Регионалната инспекция по околната среда и водите, Басейнова дирекция „Дунавски регион“ и Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Русе.

За празника от Изпълнителната агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“ бяха отворили за посещения Флотската кула, в която през 1860 г. са започнали първите метеорологични наблюдения у нас.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X