https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЗдравеСахарски прах идва към България

Сахарски прах идва към България

Врайона на Централното Средиземноморие от юг се пренася прах от Сахара с много висока концентрация, съобщава Националният институт по метеорология и хидрология.

Преносът на въздушните маси е в циркулацията на циклон, с център над планината Пиренеи.

Тази въздушна маса, но вече трансформирана и с намалена концентрация на сахарски прах, през следващите дни ще достигне и Балканския полуостров. прогнозират от НИМХ.

Според лекарите прахът от Сахара може да бъде опасен, особено за малки деца, възрастни хора и такива със съпътстващи белодробни заболявания и хронични кардиопулмонални заболявания.

Сахарският прах може също да влоши здравословните симптоми на тези, които страдат от астма, алергии и хронична обструктивна белодробна болест.

Прахът, идващ от Сахара, носи голямо разнообразие от бактерии, вируси и гъбички, като някои от тях могат да са патогенни.

Лекарите съветват при влошено качество на въздуха заради сахарски прах хората да не излизат, а когато го правят да носят маска за дихателна защита, напр. KN95.

Учените алармират: Човешкият организъм трудно може да се справи с това

Хората, които използват лекарства за белодробни заболявания, трябва да ги носят през цялото време и да ги използват, както е предписано. При първите признаци на затруднено дишане незабавно да потърсят професионален медицински съвет. За по-леки симптоми стандартните лекарства за алергия като антихистамини и стероидни назални спрейове могат да облекчат симптомите.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X