https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоБлизо 2,2 милиона лв. са изплатени като обезщетения за имоти, отчуждени за...

Близо 2,2 милиона лв. са изплатени като обезщетения за имоти, отчуждени за изграждането на АМ „Русе – Велико Търново“

2 188 562 лева са изплатени от септември миналата година насам като обезщетения на собственици, чиито имоти са отчуждени за изграждането на автомагистралата между Русе и Велико Търново, това каза областният управител на Русе Драгомир Драганов при срещата си с кмета на община Ценово д-р Петър Петров.

Изплатените средства са по 461 заявления. Близо 83% от общата сума или общо 1 809 648 лв. са изплатени на около 370 собственици на парцели в землищата на селата Ценово и Долна Студена. Средствата са осигурени от държавния бюджет, като почти ежеседмично комисия от Областната администрация в Русе, е извършвала проверки на представените документи за собственост и за наличие на всички условия за изплащане на определеното обезщетение.

Останалите 378 914 лева са разпределени между 91 имота в землищата на селата Обретеник, Белцов, Стърмен, Полско Косово, Пейчиново и град Бяла. Драганов посочи, че са създадени всички условия за максимално бърза проверка на подадените заявления и цялата съпътстваща документация, така че да няма забавяне при изплащането на обезщетенията на собствениците на одържавените имоти. И към момента експертите от Областната управа продължават да работят по получените документи на собственици, чиито земи предстоят да бъдат отчуждени за изграждането на автомагистралата в участъците Русе – Бяла и обход на гр. Бяла.

Припомняме, че документи се подават в Центъра за административно обслужване на Областната администрация, намиращ се на пл. „Свобода“ 6 всеки делничен ден от 09.00 до 17.30 часа или по пощата чрез лицензиран пощенски оператор.

Веднага след срещата си с кмета на Ценово, в която участваха председателят на тамошния Общински съвет Георги Георгиев, служители на Общината и кметове от съседните населени места, областният управител посети изграждащия се участък от магистралата между Ценово и Пиперково, където се предвижда да има детелина с разклон за Свищов, Белцов, Новград и другите населени места в района.

Трасето на автомагистралата е с обща дължина 132.84 км и е разделено на три участъка: Русе – Бяла, обход на град Бяла и Бяла – Велико Търново. Автомагистралата ще започва от Русе и ще достига до град Дебелец, където трафикът се разделя в посока прохода „Шипка“ и Прохода на Републиката. Трасето е с автомагистрален габарит с две активни и една аварийна лента за движение в посока, средна разделителна ивица и банкети. Предвидени са необходимите пътни възли и връзки, за да може гражданите от отделните населени места да имат бърз и удобен достъп до трасето на аутобана.

По време на срещата Драганов беше придружен от главния секретар на Областната администрация Ирена Тодорова, експерти от институцията и изпълнителния директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева. Заедно екипите на двете администрации обсъдиха възможностите за получаване на финансиране от Европейския съюз по различни проекти, свързани предимно с насърчаването на туризма и подобряването на инфраструктурата в Ценовско. Особено внимание беше отделено на възможностите за подобряване на транспортната свързаност. Разгледани бяха и теми, касаещи възможностите за подобряване на инвестиционния климат, както и транспортната свързаност на Ценово с областния център Русе.

Посетени бяха и двата изграждащи се соларни парка в общината с обща мощност малко над 100 MW. Те би трябвало да заработят в близките месеци, като инвестицията е изцяло частна. Най-вероятно произведената енергия ще се потребява както от предприятия в България, така и от фирми извън страната. Обсъдени бяха и социалните услуги, като беше посочено, че в това отношение Ценово е сред пионерите не само в региона, но и в страната. Още през 2017 година Общинският съвет в Ценово одобри еднократна помощ от 500 лева за второ дете. От няколко години насам там се изграждат постоянно нови детски площадки и зони за отдих, а ползването на детска градина е безплатно отдавна. В знак на доброто сътрудничество между Областната администрация и Община Ценово кметът д-р Петър Петров бе удостоен с грамота от областния управител Драгомир Драганов. Тя му бе връчена за ползотворната съвместна дейност при изпълнението на държавната политика и развитието на местната общност.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X