https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаАндрей Гюров подаде жалба срещу решението на КПК за несъвместимост

Андрей Гюров подаде жалба срещу решението на КПК за несъвместимост

Подуправителят на Българската народна банка Андрей Гюров е подал жалба срещу решението на Комисията за противодействие на корупцията от 24 юни 2024 година за несъвместимост, става ясно от публикация в сайта на Централната банка.

Преди дни Гюров определи решението на КПК като политически мотивирано и незаконосъобразно.

„Днес внесох жалба срещу решението на Комисията за противодействие на корупцията, което твърди несъвместимост с длъжността ми подуправител, ръководител на управление „Емисионно“ в БНБ. Правният анализ показва сериозни проблеми в този акт на КПК, които дават основания за очакваното му обявяване от съда за нищожен и незаконосъобразен”, обяснява Гюров.

Припомняме, че на 27 юни Антикорупционната комисия уведоми Българската народна банка за постановено решение, с което е установила несъвместимост по отношение на Андрей Гюров, подуправител, ръководител на управление „Емисионно”.

От решението на Комисията става ясно, че според тях подуправителят на БНБ е в несъвместимост, защото при назначението му в Народната банка не е излязъл веднага като съдружник от дружество с ограничена отговорност и не е поискал от Управителния съвет на БНБ разрешение да участва в управителните органи на две сдружения.

По думите на подуправителя на Банката „КПК е надхвърлила своите правомощия, като е приела акт за установяване на несъвместимост, защото по закон може само да проверява сигнали и да сезира компетентните органи, а не да установява несъвместимост”.

Готов съм да защитавам правата си по предвидения законов ред, посочва той
Гюров счита, че решението на КПК е неправилно и незаконосъобразно поради неправилно приложение на закона и неизясняване на фактите. „Не съм се намирал и не се намирам в положение на несъвместимост”, подчертава той.

„С внасянето на жалбата съм предприел необходимите законови действия, за да разсея всяко съмнение относно твърдяната несъвместимост и да гарантирам невъзможността за оказване на политически натиск върху членовете на УС на БНБ”, заключва Гюров.

БНБ уточнява, че ще предприеме съответните законосъобразни действия след произнасянето на съда.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X