https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбщиниБялаКметът на Бяла разкри как ще се казва новият музей на Колю...

Кметът на Бяла разкри как ще се казва новият музей на Колю Фичето

Новият музей, който изгражда Община Бяла, ще се казва Експо Център “Уста Колю Фичето”, съобщи за Дарик кметът на Бяла Димитър Славов. Откриването му, заедно с реставрирания мост, ще бъде на 23 и 24 август, като общината подготвя двудневен фестивал. В момента тече усилена работа по външната и вътрешната инфраструктура. Паметникът на Колю Фичето вече е на своето място, напредва и изграждането на посетителския паркинг, който ще разполага с независимо соларно осветление, похвали се Димитър Славов.

Самата сграда също в момента се изпълва със съдържания от екип художници и скулптори. Очаква се оборудването и за залата за мапинг прожекции, която трябва да е готова за деня на откриването. Налично е вече и оборудването за втория етаж, който ще бъде за обществено обслужване. Въпреки жегите се работи и по градинската част около музея. “Имаме още доста задачи, но мислим, че до пусковия ден, 23 август, ще сме готови”, отбеляза кметът.

Самия мост, като калдаръми и осветление също е готов и хората вече могат да му се радват нощно време. Предстои корекция на едни недобре направени габиони, които са в гаранция и ще бъдат ремонтирани в срок.

Проблематична остава датата за въвеждане в експолоатация, защото преди държавната приемателна комисия обекта трябва да бъде проверен от Института по паметниците на културата към Министерството на културата. За тази проверка общината чака вече 3 месеца, като заявката не направена през април.

“Знам колко са натоварени в Института по паметниците на културата, но за такъв мост, който е емблема на Бяла вярвам, че вече сме на дневен ред и ги очакваме” дипломатично отбеляза Димитър Славов. За откриването на 23 и 24 август Община Бяла има вече концепция по която работи, като първата вечер гвоздея на програмата ще бъде Русенската филхармония. “Те ще бъдат гръбнака на цялата програма първата вечер. Има и гайдари, а втората вечер ще бъде с една много известа изпълнителка, но нека да има и малко изненади, а да не разкриваме всичко”.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X