https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораПатриарх Даниил: Главата на БПЦ следва да олицетворява единство

Патриарх Даниил: Главата на БПЦ следва да олицетворява единство

Новият български патриарх Софийски митрополит Даниил ще отслужи първата си света литургия начело на църквата. На влизане в катедралния храм „Св. Александър Невски“ новият патриарх Даниил коментира, че задачите пред него са много.

„Главата на Българската православна църква е личност, която следва да олицетворява единството – и на Светия синод, Българската православна църква, и на народа. Призванието на църквата е именно това – да събира онези, които са разделени. Църква означава единство. Самото име на църквата ни говори за това единство – народ, който е призван от Бога да бъде заедно с него и да бъдат съединени в любов“, заяви новият Български патриарх и Софийски митрополит Даниил.

На днешният ден църквата празнува връщането на мощите на свети Иван Рилски в Рилската света обител през 1469 г.

„Знаменателен е днешният ден. Рилският манастир е първият български общонароден институт, който се възражда след падането на България под турско робство и мястото на свети Иван Рилски сред нашите предци е изключително. Знаменателно е как през всички превратности, които са преминали през държавата ни и които изтърпява Рилската света обител, тя винаги е възстановявана. Много ясно се вижда подкрепата на светеца и неговото закрилничество. Той е един общобългарски покровител, който се застъпва пред Божия престол за всички нас, а от друга страна ни показва какъв е пътят на всички нас“, каза патриарх Даниил.

Той коментира думите на игумена на Гигинския манастир архимандрит Никанор, който обяви, че напуска Българската православна църква след избора на Даниил за патриарх „поради несъгласието си с някои еклисиологични и етически позиции, заемани досега от Негово Светейшество“.

„Бих го посъветвал най-напред да се обърне към своя епархийски архиерей преди да прави публични изявления, защото все пак сме хора и трябва да общуваме директно, а не чрез Фейсбук“, каза патриархът.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X