https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаБившият областен лидер на ДПС във Варна Сали Табаков излиза на свобода...

Бившият областен лидер на ДПС във Варна Сали Табаков излиза на свобода без мярка

Софийският апелативен съд пусна окончателно от ареста Сали Табаков и отмени всички рестрикции както за него, така и за Зехир Османов.

Преди около седмица разследващ инспектор от Комисията за противодействие на корупцията (КПК) след претърсване и изземване образува досъдебно производство за това, че в периода от 2018 г. до 2023 г. длъжностно лице от Министерството на образованието и науката (МОН) съзнателно е сключило неизгодна сделка за закупуването на превозни средства.

Намерени са и са иззети като веществени доказателства пари, злато и документи. От Захир Османов са иззети 547 000 евро и 50 000 лева. От Сали Табаков са иззети общо 320 000 лева, 510 000 евро и 272 монети от жълт метал с приблизителна стойност от 1 146 100 лева.

“Договорите са за доставка и за поддръжка – 2 г. или 200 хил. километра”, отговори адвокат Васил Василев. Според него няма данни за престъпление и всички сделки са законни.

Сали Табаков и тъстът му бяха арестувани на 21 юни. На 24-и Софийският градски съд остави в ареста за постоянно Табаков, а Османов – под домашен арест. В техни имоти и сейфове бяха открити над 3,5 млн. лв. и инвестиционно злато.

Трима са привлечени в качеството на обвиняеми – главният секретар на МОН Албена Михайлова, а другите двама й помогнали съзнателно да сключи неизгодна сделка за закупуването на превозни средства, като от това е произлязла значителна вреда за министерството и случаят е особено тежък, посочват от прокуратурата. Сали Табаков и Захир Османов са привлечени в качеството на обвиняеми и за пране на пари.

В съдебната залата стана ясно, че става дума за сделка за училищни автобуси. Прокурорът по делото Ирина Арменова обясни, че в рамките на разследването са извършени редица дейности. Сред тях и разпит на свидетели. Част от тях бяха представени днес в съда като пет тома нови доказателства.

Не става ясно каква е щетата, за която Табаков и Османов са обвинени, каза защитникът им Васил Всилев.

В съдебната зала стана ясно, че Албена Михайлова, която вече е с обвинение, е на свобода с парична гаранция от 5000 лева. Василев поясни, че става дума за конкурс за покупка на автобуси, в който дори има включена поддръжка на превозното средство. Затова според него става дума за незаконно обвинение. Сали Табаков поиска да бъде освободен от ареста. Той каза, че условията са лоши и тъй като страда от тежко заболяване, ако не спазва терапията си, може да се влоши, пише БТА.

Решението на съда е окончателно.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X