https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоДо 15 октомври се подават заявленията за отпускане на помощ за ученици

До 15 октомври се подават заявленията за отпускане на помощ за ученици

Най-късно до 15 октомври се подават заявленията за отпускане на еднократна помощ от 300 лв. за ученици, записани в първи и осми клас, и за ученици, които продължават обучението си във втори, трети и четвърти клас. Средствата се изплащат на два пъти – 50 на сто от размера се предоставя след влизане в сила на заповедта за отпускането на помощта, а остатъкът – в началото на втория учебен срок, ако детето продължава да посещава училище. Това съобщиха от Агенцията за социално подпомагане (АСП).

От агенцията напомниха, че заявленията се подават в дирекция „Социално подпомагане“ по настоящ адрес.

Еднократната помощ за учебната 2024/2025 г. се предоставя независимо от доходите на семействата. Ако родителите на първокласници и осмокласници желаят да получат помощта преди началото на учебната година, е необходимо да приложат удостоверение от училището, че детето им е записано в съответния клас, напомнят от АСП. Това е така, тъй като в тези етапи на обучение има задължително записване, уточняват оттам. Те добавят, че по служебен път Агенцията получава от Министерството на образованието данните за реално записаните ученици в съответния клас на обучение най-рано на 5 октомври, т.е. след началото на учебната година.

При подаване на заявлението за отпускане на еднократна помощ за учениците от втори, трети и четвърти клас не е необходимо да се представя такова удостоверение. „Това е продиктувано от обстоятелството, че в общия случай учениците, успешно завършили първи, втори и трети клас, продължават автоматично обучението си в по-горен клас, без да е необходимо изрично да преминават процедура по записване в училище след завършването на предходния“.

Подаването на заявление става лично чрез представяне на лична карта. Може да се изпрати и чрез лицензиран пощенски оператор, включително чрез услуга за електронна препоръчана поща, както и по електронен път с квалифициран електронен подпис. Друга възможност е по електронен път посредством електронна административна услуга съгласно Закона за електронното управление. Помощта се предоставя и на настойник/попечител, който отглежда детето, както и на семействата на близки или роднини и на приемните семейства за настанените при тях деца.

От АСП подчертават, че еднократната помощ за ученици се възстановява, когато детето не постъпи или не бъде записано в училище, освен ако това е невъзможно поради здравословното му състояние; ученикът не продължи обучението си през втория учебен срок до завършване съответно на първи, втори, трети, четвърти или осми клас, освен ако това е невъзможно поради здравословното му състояние; ако в рамките на един месец от учебната година има отсъствия от пет учебни часа, за които няма уважителни причини.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X