https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоКримиГДБОП: От 1 до 6 години присъда грози "Емил Кюлев"

ГДБОП: От 1 до 6 години присъда грози “Емил Кюлев”

“Законът казва, че за подобни деяния като тези на “Емил Кюлев” го грози от 1 до 6 години, но това вече е преценка на съда”, заяви в “Денят започва” по БНТ ст. комисар Владимир Димитров – директор на дирекция “Киберпрестъпност”, ГДБОП-МВР

Теодор Илиев с псевдоним “Емил Кюлев” е започнал да компрометира интернет сайтове на държавни институции или сайтове на четири компании преди около 4 години. Най-голяма му схема е да пробие сайт на голяма компания, която се занимава със застрахователна дейност.

“От там е източил база данни с имена за български граждани, които са застраховани и след това се е опитвал чрез тази информация да изнудва компанията”.

“Инцидентите започнаха преди четири години с компрометиране на няколко държавни интернет сайтове или сайтове на частни компании, от които бяха източени база данни, в които в последствие са изнудвани жертвите да платят отново в криптовалута”, каза Владимир Димитров.

Директорът на дирекция “Киберпрестъпност” към ГДБОП-МВР каза, че има данни, че Кюлев е бил напуснал пределите на България и е пребивавал в Сърбия в последствие се е завърнал преди няколко месеца.

“Не е задължително да имаш някакво специализирано образование или висше образование, за да вършиш такива неща. Младежът просто се е специализирал в два, три хакерски инструмента, които са му позволявали да компрометира няколко сайта”.

Димитров каза, че в цялата си дейност е действал в повечето случаи сам, но е бил подпомаган и от други лица, като дори някои от тях е принуждавал да му съдействат.

Димитров коментира и друга мащабна акция, в която е блокиран сайт-канал за извършване на различни престъпления – детска порнография, сводничество, проституция, наркотици.

“Това е международно разследване, което се води от френските ни колеги. Те разследват от няколко месеца. В резултат на това са достигнали до самоличността на френски гражданин, който живее в България”.

Неговото местонахождение е установено и информацията е подадена към френските служби. Лицето вече е задържано и се очаква френските власти да преценят какви мерки да предприемат към него.

“Основна част от жертвите на престъпленията, извършвани в резултат от действията на този сайт, са на територията на Франция”.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X