https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПолитикаМилен Велчев: И служебен кабинет може да ни вкара в еврозоната

Милен Велчев: И служебен кабинет може да ни вкара в еврозоната

“Актуализация на бюджета е необходима само когато толкова зле вървят приходите или пък толкова дълбоко в популизма навлязат политиците”.

Това заяви бившият финансов министър Милен Велчев в ефира на bTV.

” България може да влезе в еврозоната в зависимост от нивото на инфлацията и правителство независимо кое е то. Няма проблем и по време на служебно правителство България да стане член на еврозоната, при достатъчно желание и политическа воля”, обясни още той.

Според него това, което може да се направи, за да може България да влезе по-бързо в еврозоната, е да се спазва бюджетната дисциплина, да се преструктурират разходите, да се постигне по-нисък бюджетен дефицит, отколкото е заложен в бюджета.

“Ако трябва да се търси вина на управляващите за инфлацията, това са прекомерните бюджетни разходи през последните години”, смята Велчев.

“Трябва да има стабилно управление, с хоризонт поне една година, а защо не и 4 години, и тогава партньорите на България ще знаят, че това, което заявява правителството, като приемане на еврото и влизане в еврозоната, ще бъде факт занапред. Ако искаме да останем в периферията като Полша, Чехия, Унгария или Румъния, това технически също е възможно, но не е най-добрият вариант за България”, каза той.

Той смята, че ни очакват тежки времена и “някаква форма на финансова криза в еврозоната”, произтичаща от лошото бюджетно състояние на редица държави, имащи политическа криза. Предстоят и финансови бури, които може да засегнат и нас, каза още Велчев.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X