https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоШанхайската кунцю оперна трупа отправи специална покана към русенци

Шанхайската кунцю оперна трупа отправи специална покана към русенци

Драматичен театър „Сава Огнянов“ представя уникална демонстрация на традиционен китайски грим и музикални инструменти.

Драматичен театър „Сава Огнянов“ с подкрепата на Община Русе и Фондация „Косьо Станев“ кани всички русенци и гости на града на изключително културно събитие. На 6 юли, във фоайето на Доходното здание, ще се проведе демонстрация на традиционен китайски грим и музикални инструменти преди началото на кунцю операта „Среща сред цъфналите праскови“. Събитието ще започне в 17:30 часа, а самата опера ще се проведе в 19:00 часа в Голямата зала.

Традиционната шанхайска опера, известна като кунцю, не е позната на много от нас. Тя представлява уникална форма на източно театрално изкуство, което съчетава музика, поезия, танц и драма. Музиката в кунцю операта е нежна и мелодична, като включва богат репертоар от произведения. Диалозите са поетични и изтънчени, а движенията и жестовете на актьорите са обаятелни и изразителни. Особено впечатляващи са елементите с бойни изкуства, които добавят динамика и изумление в постановките.

Интересен аспект на кунцю операта е специфичният грим, който се използва в различните династии на Китай. Гримът се отличава със своята пъстрота, елегантност и цветове, като всяка династия има свои характерни черти. Начините и техниките на полагане на грима също са разнообразни и уникални, което прави този аспект на китайското изкуство изключително интересен за изучаване и наблюдение.

Посетителите на събитието ще имат възможност да научат повече за тези традиции и да видят демонстрации на древните ръчно изработени музикални инструменти, които съпътстват кунцю операта. Събитието ще предостави на гостите детайлни знания за грима, цялостната естетика и инструментите, които правят този вид изкуство толкова уникален.

Входът за събитието е свободен, което предоставя възможност на всички заинтересовани да се докоснат до богатото културно наследство на Китай. Тази инициатива е част от усилията на Община Русе и Фондация „Косьо Станев“ за популяризиране на културното разнообразие и запознаване на местната общност с различни форми на изкуство от цял свят.

Кунцю операта „Среща сред цъфналите праскови“ ще започне в 19:00 часа и ще предложи на зрителите едно незабравимо преживяване. Тази форма на изкуство е обявена от ЮНЕСКО на 18 май 2001 година за един от първите шедьоври на устното и нематериално културно наследство.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X