https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоВъпреки въведеният 15% таван на цената на хляба, промяна няма

Въпреки въведеният 15% таван на цената на хляба, промяна няма

От вчера влезе в сила налагането на таван на търговската надценка от 15% на трите вида хляб – бял, “Добруджа” и типов.

Таванът беше гласуван от предишния парламент. Срещу промяната обаче се обявиха както от браншовия Съюз на хлебопроизводителите, така и от Комисията за защита на конкуренцията и я обявиха като антипазарна мярка. А служебният финансов министър Людмила Петкова предупреди от трибуната на Народното събрание, че ще има проблеми и ограничаването на надценката върху цената на хляба няма да заработи от 1 юли.

Проверка в някои големи вериги, както и в квартални магазинчета в София, Пловдив и Русе показа, че в сравнение с края на юни няма промяна в цените на най-продаваните видове хляб – бял, типов и „Добруджа“.

“Днес нямаме промяна в цените на хляба. А и дистрибуторите не са съобщили, че ще има някакво изменение в доставките”, каза Павлинка Борисова, търговец на хляб, гр. София.

И потребителите потвърдиха, че няма промени в цените, но повечето смятат, че и без таван на надценките, хлябът е скъп.

“Не бива да го задавате този въпрос. Скъп е хлябът, разбира се. Цена не мога да определя, но е непосилно за хората.”

Потърсихме обобщена информация за това има ли промени в цените на хляба от Сдружението за модерна търговия, което обединява повечето големи вериги. От там в момента не разполагат с такава, но заявиха, че налагането от държавата на пределна търговска надценка противоречи на свободната стопанска инициатива. А от Комисията за защита на конкуренцията определиха мярката като ограничаване на конкуренцията между търговците.

Финансовият министър Людмила Петкова съобщи в четвъртък пред парламента, че според направен от министерството анализ – има проблеми при прилагането на мярката. Липсва контролен орган, който да следи дали тя се спазва, както и какви са санкциите за нарушителите.

“Данните показват, че нормалната надценка за различните видове хляб е в границите на 15-те процента, но по принцип има други проблеми, свързани с практическото прилагане на разпоредбата. Има и определение и за надценка, но това определение не може да се ползва за целите на параграф 19 Д на преходните и заключителни разпоредби, тоест тя не е относима към хляба”, каза на 27. 06. 2024 г. Людмила Петкова, министър на финансите.

Анализът на финансовото министерство е внесен в Народното събрание и предстои депутатите да решат дали таванът на надценката върху хляба от 15% ще остане.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X