https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоОбявиха за нищожни глобите за битови и строителни отпадъци в Русе

Обявиха за нищожни глобите за битови и строителни отпадъци в Русе

Административен съд – Русе постанови решение, с което обявява за нищожни редица разпоредби от Наредба № 15 за управление на дейностите с битови, строителни и масово разпространени отпадъци на територията на Община Русе.

Решението е взето по жалба на гражданин, оспорващ санкция, наложена му за нарушение на разпоредби от наредбата. Съдът приема, че общинският съвет не е имал правомощия да регламентира административнонаказателни разпоредби, тъй като това е в противоречие със Закона за управление на отпадъците (ЗУО).

За нищожни са обявени чл. 52, 53, 54, 55, 56, 57 и 58 от наредбата, които дефинират нарушения, органи, компетентни за тяхното установяване, както и налаганите санкции. Съдът подчертава, че ЗУО изчерпателно урежда материята за административнонаказателната отговорност в сферата на управлението на отпадъците, поради което общинският съвет не е могъл да варира от него.

Важно е да се отбележи, че решението не засяга цялата наредба. Разпоредбата на чл. 4, т. 7, забраняваща паркирането на автомобили по начин, възпрепятстващ събирането на отпадъци и снегопочистването, е преценена за законосъобразна. Съдът мотивира това с аргумента, че тя е в пряка връзка с дейностите по управление на отпадъците, регламентирани от ЗУО, и обслужва безпроблемното им осъществяване.

Решението на Административен съд – Русе подлежи на касационно обжалване пред Върховния административен съд.

Последици от решението:

  • Гражданите, санкционирани за нарушения по нищожните разпоредби на наредбата, могат да обжалват наложените им глоби и да получат обезщетение.
  • Община Русе е длъжна да предприеме действия за привеждане на наредбата в съответствие със ЗУО.
  • Случаят е прецедент за останалите общини в България, които е важно да съобразят своите наредби за управление на отпадъците със ЗУО, за да се избегнат подобни решения.
Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X