https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоС благословията и по идея на патриарх Даниил се открива второто епархийско...

С благословията и по идея на патриарх Даниил се открива второто епархийско училище

Второто в България епархийско начално училище ще отвори врати във Видин през новата учебна година. То ще съчетава модерното образование с традициите на православната духовност.

Училището се създава по идея и с благословията на патриарх Даниил от времето, когато беше Видински владика. Първото подобно училище бе отворено през 2019 г. в Ловешката епархия.

Във фейсбук страницата на Видинската митрополия е записано, че със заповед на министъра на образованието от 22 март 2024 г. в Регистъра на институциите в системата на предучилищното и училищното образование е вписано частното начално училище “Митрополит Неофит Видински”, което е съвместна инициатива на Видинската света митрополия и фондация “Частно начално училище митрополит Неофит Видински”.

Фондацията се ръководи от Симо Симеонов, който е и член на Епархийския съвет. Училището ще приема деца за четвърта предучилищна група и ученици в първи клас.

Ще се помещава в сградата на бившето епархийско училище в кв. “Калето” в непосредствена близост до митрополитския храм “Св. Николай” и сградата на митрополията. От построяването си в началото на XX век в сградата се е помещавало девическо училище.

В годините на социализма е било пионерски дом, след което са правени неуспешни опити да се помещава банка и университет. В последните 20 г. голяма част от сградата е необитаема. По-малка част е използвана от фондация “Подкрепа за реализация”, която работи с потребители от Център за социална рехабилитация и интеграция (ЦСРИ) за деца с увреждания “Митрополит Неофит” и ЦСРИ за пълнолетни лица с увреждания.

“Началното училище “Митрополит Неофит Видински” ще отвори врати наесен. Неговите учредители ще се стремят в училището да се съчетават модерно образование с традициите на българското училище и православната духовност”, каза Аничка Петкова, която ще поеме класа на първокласниците.

Трима ще са учителите за първокласниците, подготвителната група и занималнята. Вероучение ще преподава богослов. В програмата са включени задължителните общообразователни предмети, един час седмично вероучение и религия, допълнително по 2 часа седмично ще се учи английски и математика.

Вероучение ще се изучава по лицензираните от МОН учебници по богословие. В училището е направен ремонт на двете класни стаи, поръчано е обзавеждането, има голям физкултурен салон. В момента се ремонтира мазето, където ще се помещават лекарският кабинет и столовата.

От училището уточниха, че все още не е определена таксата за обучение, но има идея през първата учебна година да няма такса, допълни Аничка Петкова. Финансирането на началното училище ще се поема от фондация “Частно начално училище митрополит Неофит Видински”.

Към момента има записани 6 първокласници и две деца в подготвителна четвърта група, крайният срок е 1 септември.

“Целта е прилагането на държавните образователни стандарти да става в среда, която цени човешката личност и съдейства за въплъщаването в живота на децата и учениците на непреходните християнски добродетели на любовта към Бога и към ближния, взаимопомощта и състрадателността, ученолюбието и трудолюбието, миролюбието и съзидателността”, казва архимандрит Антим, протосингел на Видинския митрополит Даниил, сега Български патриарх и митрополит на Софийска епархия.

“Много е важно да се въведе предметът религия, православие в училищата”, каза патриарх Даниил след интронизацията си. И допълни, че в момента се преподава този предмет, но като факултативен, свободно избираем, а резултатите са съвсем други, когато е в задължителната програма.

“Тези, които не са православни, ще могат да изучават католицизъм, ислям, протестантство, етика или философия”, добави Даниил.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X