https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоБлизо 100 000 души са били засегнати от проблема със застраховките "Гражданска...

Близо 100 000 души са били засегнати от проблема със застраховките “Гражданска отговорност”

Системата на гаранционния фонд за издаване на застраховки “Гражданска отговорност” е поправена, но все още има забавяне при издаването на полици. Това предупредиха от институцията и обясниха, че причина за забавянето е многото натрупани заявки, които блокират системата в пиковите часове. По изчисления на брокери близо 100 хиляди души са били засегнати от проблема за дните, в които не работи системата и ситуацията е безпрецедентна до този момент.

Системата на гаранционния фонд за задължителната застраховка “Гражданска отговорност” е пусната вторник вечерта, но и вчера не работеше добре.

Александър Цветков, изп. директор на фирма за онлайн застраховане: “На моменти успява, през повечето време не работи, като цяло е затруднено, сигурно към 10% от заявките днес сме успели да обработим.”

От гаранционния фонд обясниха какво реално се е случило.

Максим Колев, председател на УС на Гаранционния фонд: “Имахме планирана профилактика на системата, която се изразяваше в нова машина, планирано беше да се случи в събота и в неделя вече да заработи системата. Като уверението на доставчика, който е външен за нас и изпълнява тази функция, че това е сравнително рутинна операция.”

Според изпълнителя, системата е работела добре в неделя, но в понеделник сутринта се е оказало, че изпълнява заявките с голямо забавяне.

Максим Колев, председател на УС на Гаранционния фонд: “Веднага свикахме кризисен щаб, наложи се да рестартираме през деня системата може би три пъти.”

Това е забавило работата й. Във вторник ситуацията се е повторила, също и вчера.

Максим Колев, председател на УС на Гаранционния фонд: “Имаше отново известно забавяне, но системата не е спирала да работи. Към момента имаме два пъти и половина повече издадени полици отколкото миналата сряда например.”

Заради четирикратно увеличените заявки и оттам по-бавното им обработване, кризисният щаб във фонда продължава да действа.

Георги Стоянов, ръководител управление “ИКТ и Анализи” в ГФ: “Тази нощ планираме профилактики на системата, ъпгрейд и взимаме всички мерки, за да не се повторят подобни ситуации.”

Системата на гаранционния фонд не обслужва само издаването на нови застраховки гражданска отговорност, но също така и справки от официалните институции. без справка във фонда не може да се премине годишен технически преглед, пререгистрация в КАТ.

Александър Цветков, изп. директор на фирма за онлайн застраховане: “Това което мога да посъветвам хората колкото и да е неудобно, че не трябва да шофират докато нямат активна гражданска отговорност и не толкова заради глобата която е 250 лева ако си без гражданска, колкото ако стане някаква катастрофа и може проблемът да е за стотици хиляди левове.”

Въпреки че от КАТ са били уведомени за проблема в системата, те са длъжни да глобяват при неспазване на закона.

Александър Цветков, изп. директор на фирма за онлайн застраховане: “Истината е, че законодателят не е предвидил такъв случай, в който всъщност вие не може да си купите гражданска, не защото вие не искате, а защото държавен орган не може да си свърши работата.”

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X