https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПоследни новиниЕвакуираха жилищен блок в Истанбул заради риск от срутване

Евакуираха жилищен блок в Истанбул заради риск от срутване

Живущите в 6-етажен жилищен блок в квартала Есенлер в европейската част на Истанбул са евакуирани снощи поради опасност от срутване на сградата, информира сайтът Онедио.

По блока са се появили дълбоки пукнатини и местните власти са евакуирали живущите, които били настанени в хотели.

Миналия месец се срутиха два жилищни блока в кварталите Кючюкчекмедже и Бахчелиевлер също в европейската част на на Истанбул. Имаше жертви и пострадали хора.

Случаите привлякоха вниманието на специалистите към състоянието на сградния фонд в мегаполиса.

Според проф. д-р Али Кочак от факултета по строително инженерство в Техническия университет Йълдъз (YTU) в Истанбул при доста голям брой сгради съществува опасност от срутване поради нестандартното строителство от една страна и поради амортизация от друга.

“Изследвахме материалите, които са били използвани в строежа на срутените блокове. Както желязото, така и бетонът са с ниско качество, ползвали са морски пясък. Изпълнението също е некачествено, не са направени архитектурни проекти. На една от сградите неправомерно е бил пристроен допълнителен етаж и постройката не е могла да понесе повече тежестта. А на другата сграда са били отрязани носещите колони, за да се ползва долният етаж за офиси. Амортизирането на старите сгради също е причина за евентуалното им срутване. Единственото правилно решение е събарянето им и на тяхно място построяване на нови”, посочва Кочак пред Хаберлер.

По думите му от 1975 година насам четири пъти са били извършени корекции в законодателството с цел подобряване качеството на строителството, но не е била направена инвентаризация, особено на сградите, които са построени преди земетресението от 1999 г.

Според специалиста най-малко 50 000 сгради в мегаполиса Истанбул са рискови и може да се срутят без каквато и да е причина.ю

“Това е не по-маловажна грижа за общините, отколкото укрепването на сградите срещу земетръс. Общините трябва колкото се може по-скоро да предприемат необходимите стъпки в това отношение”, казва проф. Кочак, цитиран от БТА.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X