https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЛюбопитноУчени откриха вкаменелости на звяр с остри зъби, живял преди първите динозаври

Учени откриха вкаменелости на звяр с остри зъби, живял преди първите динозаври

Учени са открили вкаменелости на звяр с остри зъби, наподобяващ голям саламандър, властвал във водите преди появата на първите динозаври, предаде Асошиейтед прес.

Хищникът, който е бил по-голям от човек, вероятно е използвал широката си плоска глава и предните си зъби, за да засмуче и накълца нищо неподозиращата плячка, твърдят изследователите. Черепът му е бил дълъг около 60 сантиметра.

“Действал е като агресивен телбод”, казва Майкъл Коутс, биолог от Чикагския университет, който не е участвал в проучването.
Анализирани са вкаменелости от четири същества, открити преди около десетилетие, включително части от череп и от гръбначен стълб.

Откритията за съществото, наречено Gaiasia jennyae, са публикувани в сряда в списание “Нейчър”. То е живяло около 40 милиона години преди еволюцията на динозаврите.

Изследователите отдавна проучват подобни древни хищници, за да открият произхода на тетраподите: четириноги животни, които са се изкачили на сушата с пръсти вместо с перки и са се превърнали в земноводни, птици и бозайници, включително и хора, отбелязва Асошиейтед прес.

Повечето ранни вкаменелости на тетраподи са от горещи праисторически въглищни блата покрай екватора, в днешна Северна Америка и Европа. Но тези нови останки, датиращи отпреди около 280 милиона години, са намерени в днешна Намибия – област в Африка, която някога е била покрита с ледници и лед.

Това означава, че тетраподите може да са живеели и в по-студен климат по-рано, отколкото учените са очаквали, което поражда още въпроси за това как и кога са се появили на Земята, отбелязва Асошиейтед прес.

“Ранната история на първите тетраподи е много по-сложна, отколкото си мислехме”, казва съавторът на изследването Клаудия Марсикано от университета на Буенос Айрес.

Името на съществото идва от скалната формация Gai-As в Намибия, където са открити вкаменелостите, и от името на покойната палеонтоложка Дженифър Клак (Jennifer Clack), която е изучавала как са еволюирали тетраподите.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X