https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораГлавчев: Посочили сме сумата от 80 млн. евро в позицията ни на...

Главчев: Посочили сме сумата от 80 млн. евро в позицията ни на срещата на върха на НАТО

“Няма как правителството да се превърне в безсрочен донор на Украйна, най-малко защото трябва да се предвидят средства в държавния бюджет, които депутатите да гласуват. Ако ги отхвърлят, не само безсрочен, а въобще няма как да е никакъв донор”, заяви служебният премиер Димитър Главчев пред журналисти.

„Има думата „пари“ в позицията ни пред НАТО, има индикативен размер на пари, само че пак казвам, че може да бъде изпълнен само след приемане от народните представители в Закона за държавния бюджет. Говорим за 80 млн. евро“, уточни той.

„Посочили сме такава сума в позицията. Всичко е предмет на разговори. С тази позиция отиваме на срещата на върха на НАТО. Съобщаваме, че имаме такава готовност за такива пари. Основното обаче е: могат да станат тези или каквито и да е суми, само след гласуване в зала на НС. Не даваме заявка, че ще ги осигурим със сигурност. Отиваме на срещата с решенията на НС, приети досега. Отиваме с мандат, който да изпълняваме, който няма да е различен от решенията на НС“, каза още Главчев.

По думите му ясно е изброено за какво ще бъдат дадени тези пари: „Ако питате дали ще бъдат изпращани български войски – няма. Военно-техническа помощ и досега е гласувано да има. Освен това е гласувана и всеобхватна помощ, което включва и хуманитарна, политическа и др. поемам ангажимент българската делегация във Вашингтон да не излиза извън рамките на решенията, приети от НС. Бъдете сигурен, че основната ни цел е да защитим националните ни интереси като съюзник в НАТО.“

„Ще предложим мирни преговори, на които България да бъде посредник – какво по-хубаво от това? Хубаво ще предложа, но нали някой трябва да се съгласи. Няколко политически сили предложиха тази инициатива. Възможни са мирни преговори, видяхте такива в Швейцария. Трябва обаче да се подчертае, че те трябва да бъдат съобразени с устава и хартата на ООН и международното прави“, категоричен е служебният министър-председател.

Относно думите на Румен Радев за „безгръбначна позиция“ на кабинета, премиерът заяви: „Не искам да коментирам думите на президента. Нямам гръбначни проблеми. Нямам и проблеми с позицията.“

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X