https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбщиниДве могилиЗапочва строеж на голям фотоволтаичен парк в Две могили

Започва строеж на голям фотоволтаичен парк в Две могили

През септември тази година започва изграждането на голям соларен парк на територията на община Две могили, обявиха от Областна администрация Русе. Проектът беше представен по време на среща между кмета на Две могили Божидар Борисов и областния управител на Русе Драгомир Драганов. Соларният парк ще има мощност от приблизително 230 MW и ще включва възлова подстанция за присъединяване на фотоволтаичната електроцентрала. Този амбициозен проект, който е изцяло частна инвестиция, се очаква да бъде завършен в рамките на около година и половина.

Произведената от соларния парк енергия ще бъде основно потребявана от домакинствата в община Две могили, като остатъкът ще се реализира в страната. Паркът ще бъде разположен на две локации: едната между Две могили и Пепелина, а другата между Острица и Кацелово. Този проект представлява значителна стъпка напред към устойчивото развитие и енергийната независимост на региона.

По време на срещата бяха обсъдени и бъдещи инфраструктурни проекти, които ще започнат до края на тази година. Предстои ремонт на 2 километра от пътя между Бъзовец и Баниска, както и пълна рехабилитация на 13 улици в Две могили и Батишница. За тези проекти вече са сключени споразумения с Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Също така, ще бъде извършено цялостно обновяване на парка до читалището в Две могили, като за целта са осигурени финансови средства от бюджета на Общината. Тези проекти ще подобрят качеството на живот в региона и ще създадат по-добри условия за жителите.

Кметът Божидар Борисов обяви и редица културни събития, които ще се проведат в малките населени места. През август предстоят две от най-значимите събития в региона – Съборът на хърцоите на 17 август и Празникът на плодородието в Чилнов на 24 август, като последният ще включва международно участие. На 17 юли, когато се почита Св. великомъченица Марина, ще се проведат множество мероприятия в село Каран Върбовка, където се намира и едноименният манастир. Очаква се посещението на много гости от Румъния.

По време на срещата бяха обсъдени и възможностите за подобряване на транспортната свързаност и насърчаването на инвестициите в региона. Областният управител Драгомир Драганов благодари на кмета Божидар Борисов за доброто партньорство и го увери в пълната си подкрепа при реализирането на всеки проект в полза на обществото.

В знак на признание за ползотворната съвместна дейност при изпълнението на държавната политика и развитието на местната общност, кметът Божидар Борисов беше удостоен с грамота от областния управител. Тази награда е израз на доброто партньорство и успешното сътрудничество между местната власт и държавната администрация.

Изграждането на соларния парк и бъдещите инфраструктурни проекти представляват значителна стъпка напред за община Две могили. Те не само ще подобрят енергийната независимост и инфраструктурата на региона, но и ще допринесат за устойчивото му развитие и повишаване на качеството на живот на местните жители.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X