https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоДрагомир Драганов заплати онлайн таксата на Дунав мост

Драгомир Драганов заплати онлайн таксата на Дунав мост

Въвеждането на система за онлайн плащане на таксата за преминаване през Дунав мост при Русе ще намали времето за изчакване на излизащите от страната автомобили, обяви областният управител Драгомир Драганов на пресконференция.

Електронно плащане: по-бързо и удобно

Драгомир Драганов бе сред първите, които се възползваха от новата възможност за онлайн заплащане на таксата при преминаване на Дунав мост. Целият процес му отне по-малко от две минути, демонстрирайки удобството и ефективността на новата система. Таксата за преминаване остава непроменена – 2 евро или 4 лева, без допълнителни такси за транзакцията. Услугата е достъпна чрез електронния портал на Агенция „Митници“.

Как работи системата

Потребителите на услугата трябва да попълнят пет задължителни полета, като могат да изберат между български и английски език. Въвеждането на данни, като регистрационния номер на автомобила и личната информация на шофьора, се извършва с латински букви. Плащането се осъществява чрез въвеждане на данни от банковата карта, след което се натиска бутонът „Плащане“. След успешното заплащане, клиентът получава потвърждение на електронната поща, а митническите служители проверяват плащането по регистрационния номер на автомобила.

Намаляване на изчакването и облекчаване на трафика

Областният управител Драганов посочи, че въвеждането на онлайн плащанията ще намали колоните от чакащи автомобили на Дунав мост. „Българските власти правим всичко възможно, за да облекчим трафика през моста“, коментира той. През последните два месеца, под ръководството на Драганов и заместник областния управител Георги Георгиев, бяха набелязани 13 мерки за минимизиране на времето за преминаване през моста.

Физически проверки и фериботна линия

Драганов и Георгиев настояват част от физическите проверки за укрити лица да се извършват извън зоната на граничния пункт, което би намалило времето за изчакване. Те също така предложиха разделяне на бавно и бързо преминаващите камиони, което би облекчило трафика. Въведени са и нови мерки за обединяване на работата на данъчната администрация и службите за претегляне на товарни автомобили.

Фериботната линия между Русе и Гюргево

За допълнително облекчаване на трафика се работи и по бързото пускане в експлоатация на фериботната линия между Русе и Гюргево. Тази мярка ще позволи пренасянето на до 500 камиона дневно и ще намали натоварването на Дунав мост, особено по време на основния му ремонт.

Финансови показатели

Приходите от такса „мост“ за леки автомобили за 2023 година възлизат на близо 2,8 милиона лева, а за първата половина на 2024 година вече са достигнали над 1,225 милиона лева, показва справка на Агенция „Митници“.

Въвеждането на електронната услуга за плащане на таксата за преминаване през Дунав мост е значителна стъпка към облекчаване на трафика и намаляване на времето за изчакване. Областният управител Драгомир Драганов уверява, че тази мярка, заедно с другите предприети инициативи, ще подобри значително преминаването през границата и ще облекчи транспортния поток в региона.

Възможността за онлайн плащане на такса за преминаване на Дунав мост в посока Русе – Гюргево е достъпна чрез електронния портал на Агенция „Митници“ на следния адрес: https://ep.customs.bg/eportal/public/index?pageId=41&isActive=id6.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X