https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоРусенски гимназисти резбоваха с орнаменти дървени лъжици и други предмети за бита

Русенски гимназисти резбоваха с орнаменти дървени лъжици и други предмети за бита

Гимназисти от специалност „Художествена дърворезба“ от ПГДВА „Йосиф Вондрак“ с учителя по практика, г-жа Мая Ванева, участваха в Националния летен вълчи лагер „Вековният бряст“ в село Нисово по покана на Скаутски клуб „Приста скаут“.

Учениците демонстрираха уменията си като резбоваха с орнаменти дървени лъжици и други предмети за бита. С много ентусиазъм и вълнение споделиха тайните на древния занаят и запознаха скаутите с тънкостите на изработката и украсата на изделията. Предаването на умения не е ново за младите дърворезбари от гимназията. През лятото на 2023 година в Рожен група ученици участваха в инициативата „Твори с дърво и засади дърво“- форум на занаятите, където получиха признание за изработеното от тях изделие, отбелязват от учебното заведение.

Под ръководството на г-н Василев ученици от гимназията специалност „Художествена дърворезба“ посетиха Задругата на майсторите в град Русе и разгледа всички ателиета на майсторите – занаятчии. Майстор Ангел Митрофанов изнесе открит урок за тънкостите на занаята като увлекателно и професионално подготви младите хора за бъдещата им реализация. Той демонстрира изработени от него изделия, а гимназистите в неформална обстановка споделиха впечатления и зададоха въпроси. От името на всички майстори учениците получиха покана за посещения по всяко време и споделяне на опит с професионалисти.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X