https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЗдравеВсяка трета медицинска сестра у нас е над 65 години

Всяка трета медицинска сестра у нас е над 65 години

Всяка трета от работещите сестри е над 65-годишна възраст. Това сочат данните на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Кризата с недостига на медицински сестри и липсата на мерки за привличане на нови кадри ще бъдат обсъдени на национална среща, организирана от асоциацията.

Около 22 000 са медицинските сестри у нас, нужни са още 30 000, за да са осигури качествена грижа за пациентите. Това показват данни на професионалната им организация, публикувани през май тази година.

Необходимостта от незабавни мерки за задържането на специалистите по здравни грижи и привличане на желаещи да упражняват тези професии ще бъде поставена на вниманието на участниците в срещата. Тя ще се състои в столичната университетска болница “Света Анна”, а главната медицинска сестра на заведението – Марияна Колева, ще сподели добри практики за условия на труд, заплащане и продължаващо обучение.

Преди година от Асоциацията на професионалистите по здравни грижи изпратиха писмо до управляващите с призив да се създаде система за планиране и задържане на персонала, за кариерно развитие, устойчиво повишаване на заплащането спрямо придобитите знания и умения, както и да се въведе изискване за минимален брой специалисти по здравни грижи в лечебните заведения, пише БНР.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X