https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоЯпонска изложба гостува в Русе

Японска изложба гостува в Русе

За втори път в Художествена галерия – Русе гостува изложба от колекцията на Фамилия Кесаури. След успеха й в Полша, Литва и Румъния, уникалната изложба “Кацушика Хокусай и неговият кръг. Шедьоври на японското суримоно – скритата красота“ сега е за първи път в България, в Русе.

Експозицията е отворена за посещение от 12.07.2024 г. до 27.10.2024 г. Тя включва 51 оригинални графични творби: 49 – на най-големите майстори на японското суримоно – Кацушика Хокусай, Тотоя Хокей, Кубо Шунман, Яшима Гакутей, Янагава Шигенобу. Рюрюкио Шинсай, Кацушика Хокуун, Матора Оиши, Китагава Утамаро, Утагава Тойохиро, Утагава Кунинао. Тези творби са важна част от художественото наследство на тези майстори и се намират в колекции на най-големите национални музеи и галерии в целия свят. Представени са и два мемориала на импресионисти, собственост на Арсен Александре.

Изложбата включва уникален и иновативен аудиогид.

Куратори са Василий Кесаури и Александре Кесаури в партньорство с Художествена галерия – Русе, Art Expo SIA (Латвия) и La Collection Kesauri (Франция).

Изложбата дава възможност да се срещнете с оригинални суримоно, да видите тяхната явна и скрита красота, както и оригинални техники, използвани при създаването им. Много техники на щамповане и свързаните с тях визуални илюзии, прилагани в суримоно материалите, предполагат внимателно, дълго и съсредоточено разглеждане както на произведението като цяло, така и на всичките му малки нюанси, всеки, от които е символичен и непрекъснато допълва визуалното значение, обогатявайки го. Суримоно е уникалният принос на Япония към световната култура и изложбата демонстрира многостранността и уникалната красота на шедьоврите, оцелели до наши дни. Представени са частно отпечатани оригинални гравюри на дърво от периода Едо (края на 18-ти – началото на 19-ти век) и от ерата Мейджи (19-ти век). Използвани са японски технологии за печат на суримоно, чието изобилие е ограничено и забранено за използване от разпоредбите, приети от шогуната Токугава по време на реформите Темпо от началото на 1840 г.

Изложбата е разделена на две тематични части:

Оригинални луксозни японски гравюри на дърво – Суримоно.

Сувенири на импресионисти – японски гравюри на дърво, собственост на Арсен Александре.

Първият раздел въвежда посетителите в света на Суримоно. Суримоно е уникалният принос на Япония към световната култура и изложбата демонстрира многостранността и уникалната красота на шедьоврите, оцелели до наши дни. Суримоно са изключителна подкатегория от японски дървени щампи. Поетичните клубове поръчват тези дизайни за разпространение сред малка аудитория от членове, най-често като новогодишни поздрави. Тези частно отпечатвани изображения включват прекрасна гама от теми и пищни техники за печат като щамповане, полиране и метални пигменти. Тъй като суримоно не се продава в търговската мрежа, тиражите са много малки и оригиналните суримоно от епохата на Едо са невероятно редки на пазара днес. Водещи художници като Хокусай и други престижни японски художници посвещават голяма част от работата си, създавайки тези изискани и луксозни гравюри. Щампите Суримоно често се поръчват от аматьорски литературни групи и актьори, изпълняващи специфични роли в театъра Кабуки. Тъй като се поръчват частно и цената не е проблем, те демонстрират богатството от техники и материали.

Основната печатна техника, използвана за създаване на щампи Суримоно, е подобна на комерсиалните щампи Укийо-е, въпреки че щампите Суримоно изглеждат много по-сложни. Те показват по-фини и много по-сложни детайли, повече цветове, повече модели, повече блокове и следователно – не се пестят средства.

Популярността им достига своя връх между 1790 и 1830 г., когато много водещи художници ги произвеждат. В някои случаи оригиналните отпечатъци от епохата на Едо вече не съществуват, което прави отпечатъците от Мейджи единствените образци на тези теми. Тези завладяващи и красиво отпечатани изображения продължават да радват и днес.

Вторият раздел – Сувенири на импресионистите – японски гравюри на дърво, собственост на Арсен Александре.

Японското изкуство оказва голямо влияние върху много френски импресионисти и постимпресионисти и като цяло повлиява и вдъхновява европейските художници. Широко известен като първото движение в модерното изкуство, Импресионизмът остава една от най-популярните стилове в изкуството. Въпреки че голяма част от новото изкуство е впечатляващо и оригинален, импресионистите, както повечето художници, намират вдъхновение в други образци на изкуството, а именно в японските дървени щампи.

Арсен Александре е притежавал интересна колекция от японско изкуство, а неговите приятели, световноизвестни художници импресионисти, вероятно много пъти са държали в ръцете си представените в настоящата изложбата японски гравюри и са се вдъхновявали от тях в работата си. Опитайте се да ги погледнете през техните очи.

Този проект има за цел да привлече семейства, младежи, клиенти и служители в света на изкуството, като предлага намалени билети за изложби, събития и дейности, свързани с изкуството и културата.

Художествена галерия – Русе

Гр. Русе, ул. “Борисова“ 39

Работно време:

9 – 13 и 14 – 18 ч.

Билети:

Категория А: Възрастни – 12 лв.

Категория Б: Учащи (7 – 17 г.), пенсионери, студенти – 8 лв.

Категория В: Деца, придружени от минимум възрастен (закупил билет от категория А или Б) – 4 лв.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X