https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоОбявиха червен код за опасност от пожари за 21 области

Обявиха червен код за опасност от пожари за 21 области

За днес е обявен червен код за опасност от пожари в цели 21 области на Северна и Южна България. Оранжев код пък е обявен за областите в Централна и Източна България. Десетки огнища продължават да бушуват в цялата страна. На места в Пловдивско и Хасковско беше обявено и частично бедствено положение.

Село Срем в община Тополовград е една от най-критичните точки в страната през последното денонощие. Само в това населено място изгорелите къщи са три. 10 къщи пък изгоряха в ивайловградското село Горноселци.

Какво е положението с днешна дата – говори директорът на Главната дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” гл. комисар Александър Джартов. „Към настоящия момент в никакъв случай не можем да кажем, че сме спокойни. Към момента на терен има над 300 пожарникари. Пожарите, които възникнаха вчера, продължават да се развиват”, посочи той.

В четвъртък заради опасност от разрастване на огнищата частично бедствено положение беше обявено в Хисаря и Калояново. От областната управа призоваха за помощ, защото община Хисаря се нуждае спешно от доброволци за гасенето над Миромир. Пожари имаше и по границата ни със Северна Македония.

От пожарната предупреждава да не се изхвърлят незагасени цигари, да не се борави с огън на открито, да не се палят сухи треви и стърнища. При червен код са възможни бързо разпространяващи се много силни пожари с въвличане на дървесните корони.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X