https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияОгнен ад обхвана части от страната

Огнен ад обхвана части от страната

Огнен ад обхвана части от страната. На места обявиха частично бедствено положение заради пожарите. Пожарникари, доброволци и военни хеликоптери гасят огъня в Средна гора, а на моменти имаше и реален риск за населени места. Пожар откъм Северна Македония застрашава района на Петрич.

Пловдивско

Главният секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев пристигна село Михилци, за да се запознае на място с предприетата организация по овладяването на четири пожара в полски райони в землището на селата Песнопой и Михилци.

„Към момента ситуацията е овладяна и няма опасност за населението, пожарът се разразява в гориста местност между общините Калояново и Хисар“, уточни още главният секретар.

Сили и техника на пожарната в Пловдив бяха насочени по-рано в петък към четири пожара в Средна гора – Сърнегор, Отец Паисиево, Песнопой и Михилци.

Сигналите са получени в рамките на няколко минути. Между Михилци и Песнопой гори борова гора. Мястото е Чукорлийски баир – труднодостъпна местност.

От министерството на отбраната съобщиха, че военнослужещи и два хеликоптера от 24-а авиобаза в Крумово също се включат в гасенето на големия пожар.

В Песнопой горят житен блок, храсти и гора. Между Отец Паисиево и Сърнегор водоснабдяването е трудно, което налага екип на Сектор СОД да е позициониран на един от язовирите, за да водоснабдява пожарните автомобили, съобщиха от пожарната.

Тъй като фронтът на пожарите е голям е ангажиран свободен състав от службите на дирекцията, както и доброволци от Доброволно формирование “Пловдив 112” и Доброволно Формирование-Хисар.

Като най-тежка се преценява ситуацията в землищата на селата Песнопой, община Калояново и Михилци, община Хисаря.

Мобилизирани са и предстои да бъдат изпратени допълнителни противопожарни автомобили от Стара Загора, Кърджали, Сливен и София. Хеликоптерите „Ми-17“ и „Кугър“ излетяха в 13.21 часа от авиобазата и ще подпомагат действията на служителите от Регионална служба „Пожарна безопасност и защита на населението“.

На този етап в гасенето не може да бъдат изпратени пожарникари, защото условията – височинен огън, липса на пътища и инфраструктурата на електропреносната мрежа, са застрашаващи живота.

„Няма опасност за жителите в близките населени места. Продължават гасителните действия, в които участват 80 пожарникари, над 60 доброволци, специализирана техника, служители на Държавното горско стопанство“, обобщи главният секретар на МВР.

Хасковско – обявено е частично бедствено положение

Пожар е изпепелил повече от 10 къщи в ивайловградското село Горноселци, съобщи кметът на Ивайловград Диана Овчарова от мястото на бедствието. Ситуацията е много сложна, селото е обградено от борова гора. Пожарът трудно може да бъде овладян и заради силния вятър, добави тя.

Огънят вече е тръгнал и към съседното село Покрован. Очаква е пристигането на помощ по въздух.

Заради ситуацията по-рано в петък обявиха частично бедствено положение и в общините Ивайловград и Тополовград, съобщиха от Областна администрация-Хасково.

Петричко

Пожар избухна около пътя между Петрич и село Ръждак. Горят отпадъци и сухи треви. Това каза секретарят на Общината и ръководител на групата при бедствия и аварии Кирил Стойков.

Екип на пожарната е на място и гаси пламъците.

В района от 11 юли има и друг пожар. Той се намира на границата между Северна Македония и България.

Ямболско

Пожар обхвана над 1000 декара между елховските села Гранитово и Мелница. Огънят е пламнал в ранния следобед днес. Обхванати са както сухи треви и храсти, така и горски територии, съобщи кметът на община Елхово Петър Гендов.

Пожарът се е разразил на голям фронт, разраства се в посока Лесово. На мястото са пет противопожарни автомобила, 20 огнеборци.

Горски и гранични служители също помагат в гасенето, съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР в Ямбол Татяна Павлова.

„Ситуацията е тежка. Според мен това е умишлено предизвикан пожар. Обхванато е землището на село Гранитово и района в близост до пътя за граничния пункт „Лесово“, каза още кметът на община Елхово.

Софийско

Пожар пламна край самоковското село Широки дол. Огънят е тръгнал от сухи треви и се разразява към гората над селото, съобщиха от Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Пожар пламна край самоковското село Широки дол

Към този час на място пожарът се гаси от служители на пожарната и Горското стопанство, както и доброволци. Това каза кметът на село Широки дол Мариана Ръкльова, която е на място.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X